Boerencamping verliest ‘glamping-geding’

Door Bak & Bakker Mediabureau
Gepubliceerd: Dinsdag 12 Februari 2019, 17:02 uur
2024 x bekeken
Een boerencamping nabij Oosterend heeft dinsdag bij de bestuursrechter in Alkmaar het onderspit gedolven in een zaak tegen de gemeente, die draaide om het plaatsen van luxe tenten. De rechter stelde daarmee de gemeente, die eerder al een dwangsom oplegde, in het gelijk.

De campingeigenaren waren het niet eens met de dwangsom, maar vingen bot bij de rechter. Die gaf Texel gelijk en oordeelde dat de ‘barntenten’ geen tenten zijn in de normale zin van het woord: ze bestaan niet overwegend uit tentdoek.

De eigenaar van de boerencamping heeft sinds juni 2016 een vergunning voor het plaatsen van vijftien tenten, campers of caravans. De camping ging in zee met FarmCamps, dat een ingenieus ‘glamping-concept’ ontwikkelde voor een luxe tent. Die kan helemaal worden opgeklapt, terwijl de badkamer, keuken en andere voorzieningen midden in de tent blijven zitten.

Voor de eigenaren van de camping en voor FarmCamps is het zo klaar als een klontje: ze zeiden wel te voldoen aan de eisen die Texel stelt aan een tent. Die moet verplaatsbaar zijn en overwegend uit textiel bestaan. De tenten van Farmcamps bestaan voor 55 procent uit textiel en pvc en voor de resterende 45 procent gaat het om een constructie van staal en hout. “Overwegend textiel dus”, was hun visie. “En de tenten kunnen als ze zijn ingeklapt worden vervoerd op een trekker.”

Maar de rechter dacht daar anders over. Hij vond dat zo’n tent uit 70 tot 80 procent textiel zou moeten bestaan. Ook zag hij niet in dat de gemeente de barntenten gaat legaliseren. De eigenaren van de camping hebben nog de mogelijkheid om in beroep tegen de uitspraak te gaan bij de Raad van State. Het campingseizoen begint half maart.
Formule 1-spel
Reacties (0)