Ouwe Sunderklaas in Den Burg, 2018. (Archieffoto Texelse Media)
Ouwe Sunderklaas in Den Burg, 2018. (Archieffoto Texelse Media)

Geen geluidsnormen bij “collectieve festiviteiten”

Laatste nieuwsberichten
Het college van B&W heeft besloten om de geluidsvoorschriften bij enkele evenementen te laten varen: tijdens Ouwe Sunderklaas, Texel Blues, Tropical Sea Festival en de Horizontoer gelden er voor de horeca geen regels met betrekking tot geluidssterkte.

De vier evenementen zijn aangewezen als ‘collectieve festiviteit’: hiermee kan een vrijstelling worden verleend aan de voorschriften.

Als reden noemt het college dat de voorschriften met betrekking tot geluidshinder zo streng zijn, “dat deze zeker overtreden zullen worden wanneer in meerdere inrichtingen gelijktijdig festiviteiten plaatsvinden tijdens deze evenementen”. “Er komt meer geluid uit de deelnemende horeca dan gebruikelijk, mede als gevolg van de aanwezigheid van veel publiek en een feestelijke stemming. Naleving van de geluidsnormen kan bij deze evenementen daarom redelijkerwijs niet worden gevergd”, vinden B&W.

“Door deze aanwijzing gelden de voorschriften met betrekking tot geluid niet gedurende de dagen of dagdelen dat de festiviteiten plaatsvinden, tot uiterlijk een uur na het einde van de festiviteit.” Horizontoer vindt dit jaar plaats op 3 en 4 augustus in Den Burg; Tropical Sea Festival op 30 en 31 augustus in De Koog, Texel Blues op 11 en 12 oktober in Den Burg en Ouwe Sunderklaas op 12 december in alle dorpen. “De aanwijzing geldt voor het totale evenement”, licht de gemeente toe. “Dus ook voor op straat. Dit betekent dat er in principe niet gehandhaafd wordt op geluid, tenzij er sprake is van excessen.”

De redactie is benieuwd naar wat u vindt van dit besluit. Is het goed dat B&W geen geluidsvoorschriften hanteren tijdens deze “collectieve” festiviteiten?

Stem de komende week in de poll. Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl.