Afbeelding

Kleine meerderheid wil geen Gorgels in de duinen

Laatste nieuwsberichten
Een kleine meerderheid van de stemmers in de poll op Texel-Plaza, 54 procent, is tegen de realisatie van een Gorgel-wereld in de duinen bij de vuurtoren.

Het college liet onlangs weten in principe welwillend te staan tegenover het idee om twaalf tot vijftien objecten te plaatsen onder de grond in de duinen bij de vuurtoren. Deze objecten verwijzen naar de het kinderboek ‘De Wereld van de Gorgels’ van Jochem Myjer.

Bewustwording van de natuur is een van de pijlers van het verhaal. De installaties krijgen leerzame doelen en onderdelen: de jeugd wordt met de Gorgels dan ook “educatief vermaakt”. Voor de realisatie moeten bij diverse instanties nog vergunningen worden aangevraagd.

“Zonde om daar geld in te steken”, vond één van de stemmers: “Laat de natuur de natuur. Texel lijkt al te veel op een pretpark.” Een andere lezer gaf aan pas een mening te kunnen vormen als er meer details bekend zijn: “Graag een kaart erbij en een gedetailleerde beschrijving - hoeveel graafwerk , waar, hoe diep et cetera. Pas dan kan een stemming enigermate zinvol plaatsvinden. Anders krijgen we uitspraken/uitslagen die op niks meer zijn gebaseerd dan – wellicht – een sympathiek gevoel bij het boek van Jochem Myjer.”

Veertig procent van de stemmers ziet het initiatief van Myjer wél zitten. “Het mag, als het maar niet zichtbaar is en de duinen er niet onder lijden”, aldus een lezer. Zes procent weet het niet of heeft geen mening. Er zijn 320 stemmen uitgebracht.