Afbeelding

“Museumpas een succes met het juiste effect”

Laatste nieuwsberichten
De Texelse museumpas, die dit jaar werd ingevoerd, is een succes: er zijn in 2018 meer Texelaars naar de musea geweest. Dat blijkt uit de evaluatie door de musea en de gemeente. De musea – Ecomare, Kaap Skil, De Oudheidkamer, de Vuurtoren, Museum Waelstee, het Luchtvaart en Oorlogsmuseum, Juttersmuseum Flora en het Walvisvaardershuisje – willen de pas ook in 2019 voortzetten.

De musea constateren dat de Texelaar (veel) vaker naar een museum gaat. “Familie wordt meegenomen en men is enthousiast. Het valt op dat kinderen even snel bij een museum gaan kijken. Het vrij in- en uitlopen wordt als positief ervaren. Daarmee is de museumpas een succes met het juiste effect”, aldus de gemeente.

De musea willen in 2019 doorgaan met de pas. De raad heeft alleen voor 2018 een budget beschikbaar gesteld. “Dat betekent dat de museumpas op een andere manier bekostigd moet worden. Bijvoorbeeld door de kostprijs bij de aanvrager in rekening te brengen.” Hoe hoog dat bedrag precies is, moet nog vastgesteld, maar ligt tussen de €2,- en € 2,50. Er staat geen jaartal op de pas. Texelaars die al een pas hebben, hoeven geen nieuwe aan te vragen. De pas blijft geldig in 2019.

Tot begin november zijn 5.668 museumpassen uitgeven. 69 procent van de jeugd van 5 tot 10 jaar heeft een pas en een groot deel van hun ouders ook. Van de jongvolwassenen van 15 tot 25 jaar heeft slechts één op de vijf een museumpas. Van de ouderen van 65 tot 85 jaar heeft de helft een museumpas. De oudste pashouder is 95 jaar.

Er zijn in het totaal 8.853 entrees op de museumpas geregistreerd: per uitgegeven pas anderhalve toegang. Het percentage Texelaars varieert per museum, van 0,7 tot 13 procent. Dit houdt vooral verband met de hoge, dan wel lage algemene bezoekersaantallen. Er worden nog steeds museumpassen aangevraagd.