Stuifkuilen in de duinen. (Foto: Staatsbosbeheer)
Stuifkuilen in de duinen. (Foto: Staatsbosbeheer)

Staatsbosbeheer wil nieuwe stuifkuilen in de duinen

Laatste nieuwsberichten
Komende winter wil Staatsbosbeheer in de Bleekersvallei, nabij het parkeerterrein aan het Westerslag, starten met de aanleg van drie stuifkuilen. “Stuifkuilen zorgen ervoor dat plaatselijk met regen uitgespoelde mineralen, zoals kalk, weer aan de oppervlakte komen. Dit heeft een gunstig effect op planten en dieren die kenmerkend zijn voor onze duinen”, meldt Staatsbosbeheer, dat reeds een omgevingsvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente.

Stuifkuilen maken is een van de natuurherstelmaatregelen die Staatsbosbeheer uitvoert om bijzondere planten- en diersoorten in de duinen te behouden of terug te laten keren. “Stuifkuilen zijn belangrijk in de duinen. Het positieve effect van stuifkuilen is het meest opvallend zichtbaar direct bij de kuil, maar de zone rond de kuil profiteert er ook van. Daar komt namelijk een poederlaagje zand terecht. Grassen die sterk profiteren van de extra stikstof uit de lucht krijgen hierdoor minder kans te groeien.”

Staatsbosbeheer meldt dat overleg is geweest met het hoogheemraadschap om er zeker van te zijn dat een stuifkuil op de gekozen locaties geen gevaar vormt voor de zeewering. “Voor de mensen die nog de grootschalige verstuiving uit de periode voor de zandsuppleties bij een sterke kustafslag kennen, is dit wel even wennen. Zeker voor degenen die toen helm hebben geplant om de verstuiving binnen de perken te houden.”

Een andere natuurherstelmaatregel die Staatsbosbeheer deze winter uitvoert is chopperen: het verwijderen van de begroeiing en een deel van de humuslaag van duinheide. “Ook zetten we grazende schapen in op plaatsen waar het open duin geen duinbos mag worden.”

Er zijn meer maatregelen die Staatsbosbeheer wil uitvoeren, zoals het realiseren van kerven in de zeereep. “Die kunnen zowel zorgen voor meer leven in het duin als een grotere veiligheid. Doordat zand verder het duin in komt en de kracht van de golven wordt gedempt, verdwijnt er minder zand in zee. Deze maatregel wordt eerst uitgebreid met het hoogheemraadschap bekeken.”

De natuurherstelmaatregelen vormen onderdeel van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en zijn opgenomen in het Natura2000-beheerplan. Het PAS heeft als doel de effecten te neutraliseren van het teveel aan stikstof uit de lucht op de natuur. De provincie is opdrachtgever en financiert de herstelmaatregelen. Staatsbosbeheer is als eigenaar en beheerder van het natuurgebied verantwoordelijk voor de uitvoering van de herstelmaatregelen. Het Rijk is verantwoordelijk voor het verminderen van de uitstoot van stikstof.