Afbeelding

Derek Ogilvie op Texel: “Het kan quite strange zijn”

Laatste nieuwsberichten
Het bekende Schotse televisiemedium Derek Ogilvie (53) brengt op dinsdag 20 november een bezoek aan Texel. In de nieuwe evenementenhal op De Krim geeft hij een theatershow die deel uitmaakt van zijn nationale Hello Again-tour.

Derek is bekend van televisieprogramma’s als The Ghost Whisperer, Babyfluisteraar en Unexpected, waarin hij ouders helpt bij opvoedproblemen of nabestaanden in contact brengt met hun overleden naasten. Ook op De Krim belooft het medium in contact te komen met ‘spirits’ van overleden dierbaren van de aanwezigen.

Een grote familie
Derek woont zelf ook al tien jaar lang op een eiland, op Cyprus. “Op Cyprus wonen een miljoen mensen, dat is wel even anders dan de inwonersaantallen hier op de Waddeneilanden”, vertelt Derek. “Hoewel het daar ook voelt als één grote familie, vond ik het hier op bijvoorbeeld Ameland, waar ik onlangs een show heb gedaan, heel bijzonder om te merken hoe men met elkaar meeleeft. Iedereen kent elkaar: ik kwam in contact met een spirit van een 7-jarig kind, en iedereen kende het tragische verhaal van zijn overlijden.”

Mind-blowing
Toen Derek 9 jaar oud was, ontdekte hij dat hij een paranormale gave had. “Mijn buurman, met wie ik close was, overleed. Dat was het begin.” In de jaren die volgden, werkte Derek aan het verbeteren van de kwaliteit van de ‘connectie’. “Het ligt maar net aan de spirit of hij details wil geven of niet”, vertelt Derek. “Soms krijg ik ‘mind-blowing’ details, andere keren is het niet makkelijk om informatie te krijgen.” Sinds 2005 helpt de Schot mensen met zijn gave. “En ik leer nog van elke show.”

Gal spuwen
Dat niet iedereen de manier van werken van Derek serieus neemt, blijkt uit onder meer een ‘ontmaskering’ door het BNNVARA–programma RamBam. Daar deed een redactrice zich voor als bezoeker van de show van wie de vader was overleden. “De spirit waarmee ik contact had, was echter voor degene in de rij voor haar, maar de redactrice was haar steeds voor met antwoorden. Nadien heb ik dan ook uitgebreid excuses gehad van de makers van RamBam.” Ook de commentaren op internet zijn soms niet van de lucht. “Maar dat is ook hoe het in deze tijd gaat”, vindt Derek. “Online kan iedereen anoniem gal spuwen. Zelfs onder mijn favoriete kanaal op YouTube, een show uit de 70s, staan gemene commentaren. Ik ben me er van bewust dat deze mensen niet in balans zijn, en dat is jammer.”

Vertrouwen op eerlijkheid
In de theaters betrekt Derek het publiek daarom ook bij de show. “Ik word door een camera gevolgd terwijl ik door het publiek loop. De beelden worden op het podium geprojecteerd. Ik vertrouw op de eerlijkheid van mensen: als een spirit zich bekendmaakt, weet ik niet precies bij wie deze hoort. Als ik vragen ga stellen, verwacht ik dan ook dat de desbetreffend bezoeker eerlijk is zodat ik weet of ik bij hem of haar moet blijven, of naar de volgende persoon in het publiek moet gaan.”

Quite strange
De meeste bezoekers van zijn show komen met een reden, vertelt Derek. “De spirits kiezen echter waar in de zaal ik uitkom: daar waar ik de sterkste connectie voel, ga ik heen. Helaas kan ik niet garanderen dat de reading de mensen geeft wat ze zoeken: welke antwoorden zij krijgen, ligt aan de connectie met de spirit.” Dat sommige bezoekers sceptisch naar zijn show komen, vindt Derek niet gek. “Het kan quite strange zijn.”

De show van Derek begint dinsdag om 20.00 uur.

Tickets (€30,70) zijn verkrijgbaar via Ticketmaster.nl.