Buurtskap De Tuunen: wandeling door het woongebied

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 08 November 2018
1223 x bekeken
Buurtskap De Tuunen in Den Burg is vanaf heden officieel toegankelijk voor publiek. Wethouder Edo Kooiman opende de woonwijk in wording woensdag.


Het woonlandschap is opgedeeld in zeven erven, waarop 140 energiezuinige woningen in verschillende prijsklassen en types worden gerealiseerd. Daaromheen liggen water, weides, veldjes en tuinen “waardoor de huizen zich op natuurlijke wijze voegen in het landschap”.

Dat De Tuunen geen doorsnee nieuwbouwwijk wordt, blijkt ook uit de nadruk die in de plannen ligt op gemeenschapszin en samen delen. Een manier van wonen die volgens wethouder Kooiman goed aansluit bij de aard van de eilandbewoners: “Bewoners krijgen veel zeggenschap over hun woonomgeving. Per woonerf bepalen ze de inrichting van de erven en tuinen en het onderhoud daarvan.” In De Tuunen komen ook 20 zorgwoningen voor beginnend dementerenden en een begeleidwonenproject voor jongeren.

Wie een kijkje wil nemen, kan op eigen gelegenheid een rondje wandelen door het toekomstige woonlandschap. Bij de verschillende deelgebieden staan bordjes met informatie over de erven en woningen die er komen. Uitzondering hierop vormen de woonerven waar bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Deze zijn uit veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk voor publiek en afgeschermd door hekken. Het gebied is bereikbaar via de ingang aan de Marsweg.

De oplevering van woningen vindt vanaf begin 2019 gefaseerd plaats.
Formule 1-spel
Reacties (0)