Advertorial

Vogelen en erwtensoep bij De Robbenjager

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Vrijdag 12 Oktober 2018
1890 x bekeken
Met het Dutch Birding Vogelkijkweekend voor de deur maken Maaike Wiebenga en Joël Ben Shachar van Restaurant De Robbenjager aan de Vuurtorenweg zich op voor één van de gezelligste weekenden van het jaar. De erwtensoep is bereid en de gebakjes voor bij de koffie staan klaar. “We zijn een populaire uitvalsbasis onder de vogelaars. Inmiddels weten we ze zelf ook al aardig te spotten.”

Maaike en Joël runnen De Robbenjager al bijna vijftien jaar. Joël staat in de keuken; Maaike is de gastvrouw. Het restaurant bevindt zich op een van de mooiste plekjes van het eiland: in het Nationaal Park Duinen van Texel, met uitzicht op de vuurtoren. Een populair toevluchtsoord, maar toch op een rustige locatie, langs wandel- en fietsroutes en dichtbij het strand. “En met het vogelrenveld naast de deur weten ook veel vogelaars ons te vinden”, vertelt Maaike.

“Het vogelkijkweekend is altijd erg gezellig. We mogen dan veel vaste gasten ontvangen, die tussen het vogelen door komen genieten van een broodje, soep of koffie met gebak. Het is leuk om hen weer even te spreken, maar veel rust hebben de vogelaars niet: als er een bijzonder exemplaar gespot wordt, moeten ze er snel weer vandoor”, lacht Maaike. “Dan klappen ze hun broodje dubbel en vertrekken ze.” Eerder stond bij De Robbenjager een bord voor de deur met recent waargenomen vogelsoorten, tegenwoordig gaat alles via een vogelwaarnemingen-app. “Daardoor pikken we er minder van mee, maar inmiddels kunnen ook wij al aardig wat soorten benoemen.”

Terug van weggeweest
Nieuw op de kaart van De Robbenjager is de gestoofde Texelse lamsschenkel met aardappelpuree en eigen jus. In het kader van het najaar is ook de kaasfondue met brood en salade weer te bestellen, desgewenst met extra groenten. Terug van weggeweest is de huisgemaakte erwtensoep: met liefde gemaakt en rijk gevuld, met rookworst en roggebrood met katenspek. “Daar gaat veel tijd in zitten, maar erwtensoep hoort nu eenmaal bij deze tijd van het jaar”, aldus Maaike.

Succesnummer
Succesnummer bij het restaurant is de koffie naar keuze met appelgebak en likeur. “Die combinatie serveren we vanaf dag één. Vaak geeft het likeurtje de doorslag: dat er koffie en appelgebak bijkomen, vinden onze gasten vaak een mooie bijkomstigheid”, lacht Maaike. De lunchkaart biedt onder meer tosti’s, snacks, uitsmijters, soepen en sandwiches. De Bourgondische kroketten en het ‘old school’ broodje gezond zijn populaire lunchgerechten: “Lunchbroodjes zijn de laatste jaren steeds specialer geworden”, vertelt Joël. “De afbakbroodjes werden vervangen door meergranentriangels en later door mais- en waldkornboterhammen. We merken dat gasten ons ‘old school’ broodje gezond juist waarderen: het doet ze denken aan vroeger.”

Puur
Op de regelmatig wisselende dinerkaart vinden gasten vleesgerechten - zoals diamanthaas met pepersaus -, een ruime keuze uit visgerechten - zoals de kabeljauw met paella, bosui-olie en gamba’s - en ook ‘vlees noch vis’. Maaike en Joël hechten waarde aan ‘pure’ gerechten: “We gebruiken in één gerecht niet honderd verschillende ingrediënten”, vertelt Joël. “Je moet nog kunnen proeven wat je hebt besteld. De sauzen die we serveren, gaan dan ook niet door de gerechten heen: dat maakt het eten minder puur.” De soepen en sauzen maakt Joël zelf, met verse ingrediënten: naast service en aandacht staat ook kwaliteit hoog in het vaandel. Ook hecht het paar aan consistentie in de gerechten. “Onze gerechten veranderen tussendoor niet qua receptuur”, zegt Maaike. “Het is niet zo dat een vissoep de ene keer met garnalen en mosselen is en de andere keer met witvis en zalm. Want soms ga je ergens eten en verheug je je op een specifiek gerecht. Dan is het jammer als het ineens anders is klaargemaakt.”

De Robbenjager is, m.u.v. woensdagen, geopend tot en met 28 oktober. “We kijken terug op een goed, druk seizoen”, vertelt Maaike. “De afgelopen vijftien jaar hebben we het steeds drukker zien worden, dit jaar waren we zelfs dagelijks open.” Vanaf november genieten Maaike en Joël daarom ook van een welverdiende ‘winterslaap’.

NB: Op maandag 15 oktober is het restaurant tot 16.00 uur open in verband met een besloten feestje.

Restaurant De Robbenjager
Vuurtorenweg 146, De Cocksdorp
I: www.derobbenjager.nl
T: (0222) 329 252
FB: /DeRobbenjager
Reacties (0)