Schulpengat gaat naar sloopwerf

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Maandag 01 Oktober 2018, 11:47 uur
6845 x bekeken
De bijna 30 jaar oude TESO-boot Schulpengat, die in januari van dit jaar de laatste overtocht maakte, wordt binnenkort naar een sloopwerf gevaren en ontmanteld. Dat laat TESO weten.


De Schulpengat kwam op 18 februari 1991 in dienst. Het was het tweede dubbeldeksschip van TESO. De Schulpengat heeft als vlaggenschip gevaren tot de komst van de Dokter Wagemaker (2) in 2006. De laatste tien jaar werd de Schulpengat voornamelijk gebruikt als reserveboot.

“Voor de Schulpengat is sinds 2015 veel belangstelling getoond”, laat TESO-directeur Cees de Waal weten. “Men vond de vraagprijs redelijk en de staat van onderhoud goed. Het schip bleek helaas voor de geïnteresseerde, potentiële kopers niet geschikt, onder meer vanwege de relatief beperkte opstelruimte voor vrachtwagens, het niet kunnen gebruiken van het bovenvoertuigdek (geen dubbeldeks bruggen in hun havens), de beperkte zeeklasse en het ontbreken van hutten voor bemanning.”

“Het langer aanhouden van de Schulpengat zal leiden tot hoge (liggeld)kosten, terwijl de kans dat zich toch nog een geschikte koper aandient, op basis van onze ervaring sedert 2015, als zeer klein wordt ingeschat”, aldus De Waal. “TESO voelt zich als maatschappelijke onderneming verantwoordelijk voor wat er nu met het schip gebeurt en heeft besloten de Schulpengat op een duurzame en nette manier te laten recyclen.”

Het schip wordt in oktober naar de sloopwerf van Galloo in Gent gevaren. Daar wordt 99 procent van het materiaal gerecycled. Eén complete scheepsbrug komt terug naar Texel en zal als ‘Texels nautisch erfgoed’ onderdeel worden van een nieuwe TESO-expositie. “We onderzoeken of het stuurhuis op het museumterrein bij Kaap Skil geplaatst kan worden”, meldt De Waal. “Voordeel van die locatie is dat iedere Texelaar daar met de Texelse Museumpas gratis toegang heeft.”
Formule 1-spel
Reacties (0)