Afbeelding: Volksgezondheidenzorg.info
Afbeelding: Volksgezondheidenzorg.info

5,5 procent van Texelse kinderen is niet ingeënt

Laatste nieuwsberichten
Een dalende vaccinatiegraad: het is een landelijke trend. Op Texel heeft 5,5 procent van de kinderen die in 2015 geboren zijn geen enkele vaccinatie gehad. Landelijk is dat 4,3 procent.

Ook het percentage schoolkinderen dat op herhaling ingeënt is, is relatief laag: Tegen bof, mazelen en rode hond is 88,6 procent van de kinderen geboren in of na 2007 voldoende ingeënt, tegen 90,1 procent landelijk. Tegen difterie, tetanus en polio is 89,4 procent ingeënt. Het landelijk gemiddelde is in die leeftijdscategorie 90 procent.

VVD-raadslid Nick Ran vroeg wethouder Sander van Knippenberg onlangs in de commissievergadering of hij actie ging ondernemen om de vaccinatiegraad te verhogen. Van Knippenberg antwoordde dat dat niet aan de gemeente is, maar aan de GGD. Wel beloofde hij de kwestie aan te kaarten in bestuurlijke overleggen.

De GGD liet donderdag weten blij te zijn met initiatieven die bijdragen aan het verhogen van de vaccinatiegraad. De organisatie benadrukte dat bij de bekendmaking van de landelijke campagne die veertienjarigen oproept zich te laten vaccineren tegen meningokokken C, een bacterie die hersenvliesontsteking en hersenontsteking kan veroorzaken: “Vaccinaties zijn niet verplicht. Tegenover initiatieven die bijdragen aan de verhoging van de vaccinatiegraad staan wij positief.”

De ophef over de vaccinatiegraad van kinderen volgde op een petitie die ertoe opriep mogelijk te maken om kinderen die niet gevaccineerd zijn geen toegang te geven tot crèches. Nu mogen kinderdagverblijven om privacyredenen geen informatie verstrekken over of kinderen al dan niet zijn ingeënt. De Tweede Kamer besprak de kwestie, maar zag niets in een verplichting. Wel wordt er nog dit najaar een plan van aanpak ontwikkeld om de vaccinatiegraad te verhogen.

Op deze website is meer informatie te vinden over de vaccinatiegraad per leeftijdscategorie en per gemeente.

Uit de cijfers blijkt dat kinderen op Texel kinderen vaker niet worden ingeënt dan in de rest van het land. Wanneer minder kinderen gevaccineerd zijn, is de dekkingsgraad lager en de kans dat uitgebannen virussen terugkomen, groter. De redactie is benieuwd naar uw mening. Vindt u dat vaccineren verplicht moet worden gesteld? Stem deze week in de poll.