De waterwagen bij een duinbrand in Den Hoorn in 2017. (Archieffoto: Inter Visual Studio / Marcel Winter)
De waterwagen bij een duinbrand in Den Hoorn in 2017. (Archieffoto: Inter Visual Studio / Marcel Winter)

Evaluatie natuurbrand: inzet waterwagen wordt standaard

Laatste nieuwsberichten
De brandbestrijding bij camping De Robbenjager en de procedure om die brand te kunnen bestrijden, is correct, met voldoende capaciteit en in goede samenwerking verlopen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft, naar aanleiding van de brand, besloten dat bij uitbreidingsrisico’s met de kwalificaties hoog en zeer hoog standaard een waterwagen ingezet wordt: “Dat wijkt af van de regionale procedures, maar is in deze fase voor Texel een gerechtvaardigde keuze”. Dat laat de Officier van Dienst van de brandweer weten in antwoord op raadsvragen die CDA daarover stelde.

CDA vroeg om een evaluatie van de natuurbrand die op maandag 16 juli ontstond in De Cocksdorp. De politieke partij wenste deze informatie om een inschatting te kunnen maken van de beschikbare capaciteit, gelet op het risico van grotere natuurbranden dan deze: “De fractie is benieuwd of het alarmeringsproces naar wens verlopen is, of er voldoende capaciteit op tijd beschikbaar was (..) en of de brandweer na interne evaluatie maatregelen gaat treffen als daar aanleiding voor is”. De vragen zijn gericht aan burgemeester Michiel Uitdehaag, die in het college de verantwoordelijkheid draagt voor de openbare orde en de veiligheid.

“De alarmering kwam binnen na de oefenavond, dus de voertuigen waren al bemenst en onderweg”, laat de Officier van Dienst weten. Er werden drie tankautospuiten en de waterwagen, met een capaciteit van 23 kuub water, ingezet. Het haakarmvoertuig – materieel dat grondwatertransport kan bewerkstelligen - stond op de brandlocatie stand-by, maar hoefde niet te worden ingezet. De brand werd in de eerste fase ingesloten en uitgemaakt.

In Den Helder stonden eenheden klaar, maar die hoefden niet te worden ingezet. “Texel heeft voldoende capaciteit om natuurbranden van deze omvang en in deze omstandigheden aan te pakken. De juiste capaciteit is gealarmeerd. Enige uitzondering is dat de gebiedsbeheerder Texel niet gealarmeerd is door een omissie in het meldkamersysteem. Dat is intussen hersteld.”

Ook het natuurbrandbestrijdingsvoertuig is niet in de eerste alarmering meegenomen. Dat was een bewuste keuze, omdat er in het meldkamersysteem veranderingen zijn doorgevoerd die er voor zouden hebben gezorgd dat het Helderse voertuig zou zijn ingezet. Dat gegeven was bekend bij de bevelvoerders op de posten, die daardoor adequaat konden handelen. De alarmering is nu weer correct.

“Uiteindelijk is er mooi en goed werk geleverd. De samenwerking met de KNRM en met burgers, die bij het begin van de brand bezig waren met scheppen en dergelijke, was prima. Ook de collega’s van Staatsbosbeheer en de politie hebben een goed aandeel geleverd en de collega’s van bevolkingszorg waren ter plaatse en stand-by”, prijst de Officier van Dienst de samenwerking.

Bevolkingszorg is een wettelijk verplicht team dat wordt ingezet in crisissituaties. Het team is belast met het geven van voorlichting, het voorzien in opvang en verzorging, het organiseren van nazorg en het registreren van slachtoffers en schade.