Stookoverlast en burenruzies: houdt u rekening met elkaar?

Door Judith Ploegman
Gepubliceerd: Maandag 06 Augustus 2018, 12:11 uur
2151 x bekeken
Overlast van de buren: op zonnige dagen als deze neemt het aantal meldingen van overlast en van burenruzies dat bij de politie binnenkomt, toe.


“Denk een beetje om elkaar”, zegt de politie Texel daarom en plaatste een campagnefilmpje op de Facebookpagina.

Ergernis is er bijvoorbeeld over stookgedrag en over veelvuldig barbecueën, met warm en windstil weer blijven etensgeuren en de geur van houtstook hangen in de omgeving en omdat ramen openstaan, komt die geur ook slaapkamers binnen. Ook geluidsoverlast kan tergend zijn: na een paar biertjes of wat glazen wijn zijn mensen zich minder bewust van het geluidsniveau van hun stem of van muziek die wordt gespeeld en ook tijd wordt makkelijk vergeten. Er zijn geen formele regels voor geluidsoverlast in avonduren, maar het algemeen geldende advies is: zet na tienen de muziek uit buiten en meldt het bij de buren als er een feestje is.

Voor het stoken in tuinen zijn evenmin wetten, maar er is wel een advies opgesteld. Stook niet bij windstil weer, luidt dat, en gebruik droog hout en aanmaakblokjes, geen papier. De website stookwijzer.nl geeft op basis van locatiegegevens advies over of het verstandig is de barbecue of de vuurkorf te ontsteken.

De redactie is benieuwd of u rekening houdt met uw buren in deze zonnige tijden. Laat u de barbecue en de vuurkorf ’s avonds wel eens uit omdat u de buren niet wil belasten met roetige rook en etensgeuren, of vindt u dat gezelligheid boven ergernissen gaat? Stem deze week in de poll.
Formule 1-spel
Reacties (0)