Foto: Pepijn Lijklema.
Foto: Pepijn Lijklema.

Texelse woningmarkt moet status aparte krijgen

Laatste nieuwsberichten
Texel moet een status aparte krijgen voor wat betreft de woningmarkt binnen de provincie Noord-Holland. Dat vindt Jonge Bestuurders Texel. Zij reageren daarmee op de omgevingsvisie van de provincie Noord-Holland.

Zij stellen dat Texel weinig gemeen heeft met andere plattelandsgemeenten: “80 procent van de werkenden is direct of indirect afhankelijk van de recreatiesector. Dat heeft rechtstreeks gevolgen voor de werkgelegenheid en het besteedbare inkomen: dat ligt bijna 10 procent lager dan in de rest van Nederland en het laagst van alle gemeenten in Noord-Holland”, schrijven ze in de zienswijze die ze indienden. Zienswijzen konden tot en met maandag 30 juli, dat is vandaag, worden ingediend. De omgevingsvisie ligt met dat doel op het gemeentehuis ter inzage.

Ze motiveren de roep om een status aparte als volgt: “Er zijn 630 vacatures op een totaal van 8.000 bestaande banen. De groei van het aantal banen ligt met 2,9 procent ruim twee keer hoger dan in de rest van de provincie. De woningmarkt van Texel is beter te vergelijken met die van de regio Amsterdam dan met de Kop van Noord-Holland. En door het relatief hoge percentage tweede woningen voor recreatief gebruik, zijn de mogelijkheden beperkt. Acute woningbehoefte is niet goed op te lossen door buurgemeenten, want Texel is een eiland.”

In de omgevingsvisie van de provincie wordt Texel gezien als een krimpregio. Doordat de bevolking op den duur in een vrij steile lijn daalt, zou het bouwen van woningen in de toekomst leegstand opleveren, vindt de provincie. Volgens algemeen beleid wordt daarom in krimpregio’s minder bouw toegestaan dan in de periferie van steden.

Directeur Jan van Andel van Woontij onderschrijft de roep om een status aparte en voorzag de zienswijze van de werkgroep van een steunbetuiging: “Het mes snijdt aan twee kanten”, schrijft van Andel: “Voldoende woningen betekent meer kans op invulling van vacatures, invulling van vacatures betekent vergroening van de bevolkingsopbouw en daarmee de gewenste vitalisering. De problemen op de woningmarkt zijn oplosbaar, op een verstandige en duurzame wijze. Namens Woontij bied ik aan om met andere belanghebbenden en de verantwoordelijke instanties aan tafel te gaan om voor Texel maatwerkafspraken te gaan maken.”

Ook het college steunt de opvattingen van de jonge bestuurders: “We zijn in onderling overleg tot deze handelswijze gekomen”, zegt de woordvoerde. “Het is belangrijk dat de provincie ook vanuit de samenleving hoort dat dit leeft”.

De groep Jonge Bestuurders Texel is voortgekomen uit deelnemers van twee TESO-bestuursklassen en telt 15 leden. “We zijn toentertijd geselecteerd voor de bestuursklas en hebben elkaar op die manier ontmoet. Na afloop besloten we op eigen initiatief verder te gaan. De groep is divers en bestaat uit mensen die bestuurlijk actief en maatschappelijk betrokken zijn”, vertelt vice-voorzitter Ricardo de Graaf. “We zetten ons in om het vestigingsklimaat voor relatief jonge mensen, tussen de 20 en de 40, te verbeteren omdat Texel vergrijst en ontgroent.”