Kunstcolumn: Walter Hagenaars

Door Peter Holman
Gepubliceerd: Zondag 01 Juli 2018
2405 x bekeken
Beeldendekunsttexel is een portal voor alle informatie over kunst op Texel, over beeldend kunstenaars, hun werk en exposities. In deze rubriek wordt iedere veertien dagen aandacht besteed aan een Texelse kunstenaar of een kunstenaar die op Texel werkt en exposeert. Deze keer Walter Hagenaars.


Walter Hagenaars groeide op in Bergen op Zoom en studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Aanvankelijk was hij werkzaam als illustrator in de reclamewereld, met opdrachten voor multinationals als Apple, Renault en DAF. Hij sleepte met deze ontwerpen een aantal prijzen in de wacht, zoals een Bronzen Duif in Montreux en een DMAA-Award in San Francisco. Schilderen liep als een rode draad door zijn leven. Na een verblijf in een Boeddhistisch klooster in India kreeg hij steeds meer belangstelling voor het Boeddhisme en ging zich verdiepen in de Tibetaans-Boeddhistische kunst.

Walter verbleef en schilderde veel landschappen in Frankrijk. Zeven jaar geleden wist zijn huidige vrouw hem over te halen om een bezoek te brengen aan Texel; Walter was gelijk verkocht door het natuurschoon. Sindsdien verblijft hij regelmatig op Texel en laat hij zich inspireren door de natuur. Zijn schilderijen zijn helder en luchtig, met een combinatie van verschillende technieken.

“Ik voel mij thuis op Texel. Vaak ga ik op de fiets een rondje eiland maken. Dan kom ik prachtige stukjes natuur tegen die ik, hoe kan het anders, moet vastleggen. Om collega-kunstenaars te ontmoeten, ben ik lid geworden van Kunstenaarsvereniging ZOUT. Ik ging bij hen om 14.00 uur op bezoek en we gingen aan de thee, bij ons in Brabant gaan we op dat moment aan de wijn… Ik hou van de Texelaars, lekker direct. Momenteel ben ik met een voorstudie van een groot schilderij bezig, een stilleven met kersen, in afwachting tot het moment dat de kersen rijp zijn.”

Walter exposeert tot en met vrijdag 29 juni zijn werk in De Hoeksteen, naast het Hoornder kerkje in Den Hoorn, en ook bij ZomerZout aan de Abbewaal in Den Burg.

Het werk van Walter is doorlopend dagelijks te zien bij Isola Bella | Rozendijk 16 | Den Burg.

I: Walterhagenaars.nl
E: w.hagenaars@live.nl

Tekst: Peter Holman