Nonnetjes terug op het wad; kokkels hebben het moeilijk
Nonnetjes terug op het wad; kokkels hebben het moeilijk Foto: Texelditweekend

Nonnetjes terug op het wad; kokkels hebben het moeilijk

Natuur
Tijdens de wadexcursies van Ecomare bij De Cocksdorp viel het de gidsen op, dat er dit jaar opvallend veel jonge nonnetjes, zandkokerwormpjes en vooral slijkgarnalen op de slikkige plekken te vinden zijn. Oude kokkels zijn er maar weinig, maar jonge kokkeltjes zijn er wel. “Dit is opvallend, want in de laatste jaren waren er juist weinig nonnetjes en slijkgarnalen, en veel kokkels”, meldt Ecomare. “Het wad lijkt dit jaar meer op hoe het twintig jaar geleden was.”

Bij navraag van Ecomare bij het NIOZ bleek dat het niet overal op het wad hetzelfde is: in de Mokbaai bijvoorbeeld, zijn nu opvallend veel wadpieren, en op het Balgzand veel piepjonge Amerikaanse zwaardschedes en strandgapertjes. “Alleen de nonnetjes doen het overal goed, en de kokkels overal slecht.”

“Waarschijnlijk heeft deze verschuiving, vooral bij de nonnetjes en de kokkels, wat te maken met de koude nawinter dit jaar. Veel oude kokkels zijn door de koude dood gegaan, vooral op het hoge wad. De nonnetjes profiteren ook van de massaal aanwezige zandkokerwormen. Daardoor zijn er minder door de garnalen opgevreten. De garnalen hebben namelijk last van de wormkokertjes als ze naar nonnetjes zoeken.”