Afbeelding

Zou u uw kind naar de OSG sturen of naar de overkant?

Laatste nieuwsberichten
In de commissievergadering van donderdagavond werd de financiële positie van OSG De Hogeberg besproken. Die is sterk, maar er spelen ook andere zaken, merkte PvdA Pro Texel-raadslid Remko van de Belt op:

“Het gaat er niet beter op worden als wij blijven roepen dat het slecht gaat, maar met het oog op de toekomst, willen we de school graag meegeven goed te blijven communiceren. Met de huidige ouders, maar ook met ouders van toekomstige leerlingen. De OSG heeft meer dan ooit te maken met concurrentie van scholen aan de overkant. Ik raad de OSG dan ook aan eens op die scholen te gaan kijken: de OSG is nu te geïsoleerd”, aldus Van de Belt.

Precieze cijfers van het aantal leerlingen dat voor een school aan de overkant kiest, zijn niet bekend. In de serie ‘Jong op Texel’ vertelden Izebel en Lara over hun afwegingen. Izebel verruilde in HAVO 3 de OSG voor naar de Adriaan Roland Horstschool in Bergen, de Vrije School. Lara besloot uiteindelijk naar een school in Amsterdam te gaan. Fedde, die in HAVO 1 zit, voelt zich op de OSG juist op zijn plek: “Voor mij werkt het systeem wel goed, ik vind de structuur die het geeft fijn”, zegt hij.

‘Het systeem’ waar Fedde op doelt, is Kunskappskolan, een op Zweedse leest geschoeid systeem voor gepersonaliseerd leren. De invoering van het systeem maakt het mogelijk de school ook in de toekomst op het eiland te houden. Kunskappskolan wordt gefaseerd ingevoerd en moet in 2020, het moment van grote leerlingenkrimp, stevig op poten staan, legde projectleider Ruud Verstraaten uit.

Niet alle kinderen gedijen goed bij de verantwoordelijkheid die van ze wordt gevraagd. Dat vraagt om alertheid van leraren en assertiviteit van leerlingen. Het vraagt van ouders geduld om kinderziekten te overkomen en het vraagt om betrokkenheid, zoals Rachel Kruk, moeder van 2 leerlingen eerder zei. Van de ouders bij de school én van de school bij de ouders, omdat het behouden van een middelbare school op het eiland bepaald geen vanzelfsprekend is. Omdat er sprake is van leerlingenkrimp en omdat die krimp vergroot als ouders en leerlingen voor een school aan de overkant kiezen, omdat ze de zoekende fase hier niet willen afwachten.

De redactie is benieuwd naar welke keuze u zou maken. Zou u uw kind naar de OSG sturen of kiest u voor een overkantse school? Stem deze week in de poll.

De redactie hoort ook graag uw ideeën of uw motivatie. Reacties kunnen worden gestuurd naar redactie@texelsemedia.nl, we zien ze met belangstelling tegemoet.