Broedplaatsen op het strand voorzien van nieuwe borden

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Woensdag 13 Juni 2018, 11:08 uur
1667 x bekeken
Staatsbosbeheer en Stichting Texel Vogeleiland hebben de plaatsen waar strandvogels jaarlijks broeden, voorzien van nieuwe borden. De afgezette stranddelen bevinden zich op de Hors, nabij de Slufter, bij de vuurtoren en bij de Volharding.


De afzettingen zijn geplaatst door Charlotte Biskop van Staatsbosbeheer en Marc Plomp van Stichting Texel Vogeleiland. De borden zijn mogelijk gemaakt door de stichting, met opbrengsten van het Wadden Vogelfestival en vogelexcursies van het Vogelinformatiecentrum. De nieuwe borden zijn voorzien van afbeeldingen en een korte uitleg.

“Jaarlijks gebruiken vogels kleine delen van het Texelse strand om op te broeden”, laat Marc Plomp weten. “Het gaat vaak om zeldzame en schaarse vogelsoorten, die bijna nergens meer in Nederland terecht kunnen. Ze zoeken de meest stille delen van het strand op.”

Staatsbosbeheer zet deze delen af om broedvogels te beschermen tegen - vaak onbedoelde - verstoring door strandgasten: volgens Plomp weten de meeste recreanten niet dat ze door een kwetsbaar broedgebied lopen. “Als deze stranddelen niet afgezet zouden worden, komen de oudervogels bijna niet aan broeden toe omdat ze te vaak worden verstoord. Omdat mensen de vogels meestal niet zien, weten ze ook niet dat ze te dichtbij zijn. Bijna alle mensen hebben er begrip voor en gunnen ook de vogels rust en ruimte.”

Charlotte Biskop, boswachter bij Staatsbosbeheer, is blij met de borden: “Door de harde wind, het zand en door hoog water, hebben de afzettingen het zwaar te verduren. De borden moeten daarom regelmatig vervangen worden. We hechten er bij Staatsbosbeheer waarde aan om de mensen uit te leggen waarom er een afzetting op het strand staat. Dan hebben de mensen er ook geen moeite mee om iets om te lopen. Ook komen de borden van pas als weer eens een bontbekplevier op een parkeerplaats gaat broeden. Bijna jaarlijks komt dat voor. Met zo’n bord erbij weten de mensen dat en houden ze er rekening mee.”

Plomp raadt strandbezoekers die een nest tegenkomen aan zo snel mogelijk door te lopen: “De oudervogel is altijd in de buurt en zal terugkomen zodra het weer veilig is.”
Formule 1-spel
Reacties (0)