Klaar voor klimaatverandering: hoe groen is de Texelse tuin?

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Maandag 11 Juni 2018, 15:12 uur
1696 x bekeken
Het hoogheemraadschap voert campagne voor minder tegels in tuinen: groen is gunstig voor vlinders, vogels en bijen en ontlast het riool, wat wateroverlast en riooloverstort helpt te beperken. Bovendien zou een groene tuin zorgen voor verkoeling, de luchtkwaliteit verbeteren én de concentratie fijnstof verlagen. De redactie is benieuwd hoe het gesteld is met de Texelse tuinen.


“Wateroverlast, droogte, hitte; de komende jaren moet alles uit de kast getrokken worden om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dat is nodig, nu we langere hetere zomers krijgen en meer hevige regenval. Een groene tuin zorgt voor ontspanning en verkoeling op warme dagen en zorgt ervoor dat regenwater in de grond kan zakken.”

“Tuinen vol tegels zorgen er voor dat regenwater niet in de grond kan zakken en dus via de riolering afgevoerd moet worden”, aldus het hoogheemraadschap. “Bij een flinke regenbui kan de riolering al het water af en toe niet aan. Het is dus van belang om onze tuinen groener te maken.”

Het hoogheemraadschap hanteert een ‘40 procent bestrating, 60 procent groen-regel’. De redactie is benieuwd hoe het met de Texelse tuinen gesteld is. Voldoet uw tuin zo ongeveer aan de 40/60-regel? Of is er juist veel meer bestrating of veel meer groen in uw tuin te vinden? Stemmen kan de komende week in de poll.