Afbeelding

Petitie: Geen groter Nationaal Park

Laatste nieuwsberichten
Op initiatief van landbouworganisatie LTO Noord afdeling Texel is een petitie gestart tegen de voornemens om het Nationaal Park Duinen van Texel uit te breiden.

De petitie is op het moment van publicatie van dit bericht 435 keer getekend.
Het is de bedoeling de petitie op 15 juni aan Adnan Tekin aan te bieden, gedeputeerde van de provincie. De gedeputeerde, onder andere verantwoordelijk voor natuur en milieu, gaat op die dag op werkbezoek bij landbouworganisaties op Texel.

De petitie wordt gesteund door ondernemersvereniging Top Texel, AJT, de agrarische jongerenorganisatie, JONT, de organisatie van jonge ondernemers, visserijverenigingen DETV en PO, jagersvereniging Wildbeheereeindheid Texel, veehoudersbelangenvereniging VVB en de politieke partijen VVD Texel, CDA Texel en coalitiepartij Texels Belang.

De opstellers van de petitie willen geen uitbreiding, zij vrezen dat zo’n uitbreiding een beperking betekent voor bestaande functies en zijn van mening dat Texel haar populariteit juist dankt aan diversiteit en niet slechts aan de natuurgebieden. Volgens hen voegt de status van Nationaal Park niets toe.

Besluiten om Nationaal Parken te vergroten, worden door de minister genomen, op voorspraak van de provincie. Arnold Langeveld van LTO waarschuwde eerder voor te grote inspraak van de provincie: “Het is een gevaarlijke partner die plannen doordrukt.”

Nationaal Park-voorzitter Jan van de Venis liet eerder weten dat binnen het samenwerkingsverband van natuurbeheerders wordt onderzocht of het Nationaal Park kan worden vergroot of zelfs uitgerold over het hele eiland. Het is landelijk beleid om Nationaal Parken te vergroten of te clusteren.