Afbeelding

Nieuwe bestemmingen voor grond Waalenburg

Laatste nieuwsberichten
Alle grond die vrijkomt bij de herinrichting van Waalenburg, met een maximum van 300.000 m3, zal worden herbestemd op het eiland. Dat laat het college aan de raad weten middels een informatiebrief.

De raad riep het college in december 2017 op om de grondstromen inzichtelijk te maken en voor alle afgegraven grond een bestemming te zoeken op het eiland. “In overleg met verschillende partijen is de afgelopen periode onderzocht waar de grond gebruikt kan worden”, laat het college weten. “Om overlast te beperken zijn hierbij de volgende uitgangspunten gehanteerd: geen afvoer van grond van het eiland, geen nieuwe grondhopen en de rijafstanden zo beperkt mogelijk houden.”

Met inachtneming van deze uitgangspunten is met de aannemer, na afgraving eigenaar van de grond, en een aantal grondeigenaren, overeenstemming bereikt over het gebruik van de grond. Er gaat max. 35.000 m3 naar mitigerende maatregelen langs de Nieuwlanderweg, eenzelfde hoeveelheid naar Dros aan de Rozendijk. Maximaal 20.000 m3 wordt gebruikt voor de dijk nabij Dijkmanshuizen, 25.000 m3 op de dijk nabij het NIOZ en 60.000 m3 op de dijk nabij De Kaap. 115.000 m3 grond wordt gebruikt voor het ophogen van agrarische percelen langs de Laagwaalderweg. De getallen, bij elkaar opgeteld 300.000 m3, zijn maxima: “In het werk moet blijken wat de werkelijke hoeveelheid is, maar het zal in totaal niet meer zijn dan 240.000 m3”, meldt het college.

Omtrent de agrarische percelen heeft overleg plaatsgevonden met agrarische natuurvereniging De Lieuw. “Zij hebben onder andere beoordeeld of het ophogen voor weidevogels geen negatieve effecten met zich mee zou brengen.”

“Om overlast van de grondtransporten zoveel mogelijk te beperken, is met de aannemer overeengekomen om alleen transporten te laten plaatsvinden van maandag tot en met donderdag. Daarnaast zullen, onder andere om schade aan wegen en bermen te voorkomen, de transporten zoveel mogelijk plaatsvinden over wegen die daar breed genoeg voor zijn en zullen de smallere (binnen)wegen zoveel mogelijk ontzien worden. De meestgebruikte route zal zijn: Laagwaalderweg – De Vang – IJsdijk – Lancasterdijk”, aldus het college.

“Waalenburg is de laatste in de serie natuurontwikkelingsprojecten waarbij op grotere schaal grond verplaatst wordt. Er staan verder geen nieuwe projecten op de planning.”


Bestemming grond Waalenburg nog ongewis: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063337/