Afbeelding

Meeste horeca en detailhandel op de Wadden

Laatste nieuwsberichten
Texel heeft na Vlieland het hoogste aantal winkels per duizend inwoners in Nederland, 13,3. Ook het aantal horecazaken per duizend inwoners is relatief hoog; 21,7 zaken per duizend inwoners. Het gemiddelde aantal horecaondernemingen per Nederlandse gemeente is 3,6. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De horeca- en detailhandelzaken op de Waddeneilanden maken ruim een vijfde uit van het totaal aantal zaken in Nederland. Vlieland heeft van alle eilanden de meeste ondernemingen: 18,5 per duizend inwoners, gevolgd door Texel met 13,3 per duizend inwoners. Op het buureiland zijn ook de meeste horecaondernemingen te vinden: 35,3 zaken per duizend inwoners.

De Waddeneilanden staan alle vijf in de top zes. Sluis in Zeeland is de enige gemeente op het vasteland die in de top vijf staat: daar zijn 12,8 winkels per duizend inwoners. Terschelling en Ameland sluiten de rijen met respectievelijk 12,6 en 12,0 winkels per duizend inwoners.

Gemeenten die zwaar op toerisme leunen, voeren de lijst van een hoog aantal horecazaken naar inwonersaantal aan. Ook Valkenburg, Gulpen en Zandvoort staan hoog genoteerd. De branches specialistische zakelijke dienstverlening en in de informatie en communicatie zijn op de eilanden juist ondervertegenwoordigd ten opzichte van de rest van Nederland.

De eilanden zijn jaarlijks goed voor 1,5 miljoen toeristen, meldt het CBS verder nog.