Foto: NIOZ
Foto: NIOZ

Louis the Lobster voor onderzoek naar NIOZ

Laatste nieuwsberichten
Louis the Lobster, de kreeft die oud-Texelaar Fausto Albers van restaurant The Louisiana Lobster Shack in Haarlem met kerst veilde, komt naar het NIOZ. Louis weegt 8 kilo, is een meter lang en –naar verluidt- 80 jaar oud. Maar eenvoudig is het niet de leeftijd van schaaldieren vast te stellen.

Kreeften werpen steeds hun schaal af om te kunnen groeien. Daardoor hebben ze geen groeilijnen, zoals vissen of schelpdieren. Dat Louis 80 zou zijn, is dus een grove schatting. Het NIOZ zoekt een masterstudent biologie of aquacultuur, die de methodieken in kaart kan brengen waarmee de leeftijd van schaaldieren vast te stellen is, om op basis van die kennis zekerheid te kunnen verschaffen over hoe oud de enorme kreeft uit Haarlem precies is geworden.

“Kennis over het vaststellen van de leeftijd van schaaldieren is niet op het NIOZ aanwezig. De komst van Louis the Lobster leek ons een uitgelezen kans om daar verandering in aan te brengen. Als we de leeftijd van schaaldieren vast kunnen stellen, levert ons dat ook kennis op over de populatie en hoe die is opgebouwd”, vertelt Rob Witbaard, onderzoeker.

“Het afleggen van de schaal gebeurt systematisch, met een hogere frequentie als ze jong zijn en steeds langzamer naarmate ze ouder worden. Daar zou je dus een formule op los kunnen laten. Ook de ogen kunnen veel vertellen over de leeftijd. Er worden ringetjes in gevormd, vergelijkbaar met jaarringen.”

Het NIOZ nam Louis over van Dolfinarium Harderwijk. Het dier had daar zijn oude dag door mogen brengen in een aquarium, maar overleed er vlak na aankomst. Het Dolfinarium bood de oudedagsvoorziening aan nadat Yvonne van Eerden -klant van The Louisiane Lobster Shack en degene die Louis the Lobster bemachtigde door het hoogste bod uit te brengen in de veiling- contact met hen had gezocht. Van Eerden bood €400,-. Albers schonk dat bedrag aan The Ocean Clean Up, een project om plastic afval op te ruimen uit oceanen.