Afbeelding

Gijzelneemster TESO moet jaar ziekenhuis in

Laatste nieuwsberichten
De 48-jarige vrouw die eind december twee vrouwen gijzelde in de vertrekhal van veerdienst TESO in Den Helder, hoeft niet naar de gevangenis. Wel moet ze een jaar lang worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dat bepaalde de rechtbank in Alkmaar vrijdagmiddag. De straf voor de Breezandse was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden.

De rechtbank ging mee met de conclusies die deskundigen trokken. Zij hebben vastgesteld dat de vrouw tijdens de gijzeling psychotisch was, aan waanideeën leed en daardoor ontoerekeningsvatbaar was. Ook vinden zij dat de vrouw gedurende langere tijd vaste structuren en medicatie nodig heeft.

De vrouw - die een van de slachtoffers €1.750,- smartengeld moet betalen - werkte voor een schoonmaakbedrijf en zou de bewuste morgen voor haar werk naar Texel vertrekken. Vlak voor de afvaart gijzelde ze schreeuwend en dreigend met een mes een collega.

Toen die zichzelf korte tijd later wist te bevrijden, nam ze een baliemedewerkster van TESO in gijzeling. Die hield ze twee uur vast, tot de politie binnenviel en haar inrekende. Filmpjes van het incident waren toen al massaal gedeeld via sociale media.

Tijdens haar verhoren bij de recherche gaf de geboren Braziliaanse aan dat ze de aandacht wilde trekken, omdat ze ervan overtuigd was dat iemand haar dochter en kleindochter wilde vermoorden. Twee weken terug zei ze dat “niemand hen wil vermoorden. Het zit gewoon in mijn hoofd.”

De vrouw kreeg eerder medicijnen voor psychische problemen, onder meer in perioden dat ze in Brazilië en Spanje woonde. Ze stopte daarmee als het beter ging. Ze kwam naar Nederland omdat haar dochter hier woonde. Twee weken geleden was ze vaak emotioneel, “omdat ik niet wilde doen wat ik heb gedaan, het toch heb gedaan en niet weet waarom.”

Geen cel maar ziekenhuis voor gijzeling TESO: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/064827/