Larissa Klaassen traint voor Paralympische Spelen Tokyo

Door Texelse Media
Gepubliceerd: Vrijdag 04 Mei 2018, 8:31 uur
20562 x bekeken
Na de zilveren medaille in Rio de Janeiro gaat Larissa Klaassen voor goud op de Paralympische Spelen in Tokyo in 2020.


Larissa gaat het avontuur aan met een nieuwe pilote: de 20-jarige Imke Brommer. Brommer was nog niet zo lang geleden een meer dan verdienstelijk schaatsster. Gespecialiseerd in de 1000 en 1500 meter werd ze als junior al eens tweede van Nederland. Ze bleek echter ook heel hard te kunnen fietsen en maakt sinds vorig jaar deel uit van de Nationale Talentenselectie van het NOC*NSF in het baanwielrennen. Bondscoach Eelke van der Wal zag in Larissa en Imke een veelbelovende combinatie en bracht de twee samen.

“We hebben elkaar in maart bij de wereldkampioenschappen in Apeldoorn voor het eerst ontmoet. Op de tribune. En het klikte meteen”, vertelt Larissa. “We zijn allebei bloedfanatiek. Zonder dat we onszelf te veel druk opleggen. Want dat werkt niet bij mij, heb ik ontdekt.”

Tijdens een trainingskamp op Mallorca van 14 tot met 21 maart zaten Larissa en Imke voor het eerst samen op een tandem. Het werd een succes. Tot twee keer toe beklommen ze de Randa, de hoogste berg van het Spaanse eiland. En voor het eerst in haar wielercarrière voltooide Larissa een trainingsrit van meer dan 100 kilometer.

Van 4 tot en met 6 mei doet het duo in Oostende in België mee aan wedstrijden om de World Cup. Van 6 tot en met 8 juli volgen wedstrijden om de World Cup in Emmen. Tussendoor en ook daarna zal veel trainingsarbeid moeten worden verzet. “De internationale concurrentie wordt steeds sterker. Met name het niveau van de Britsen is omhoog gesprongen”, weet Larissa.

Samen veel trainen zit er voorlopig nog niet in. Larissa en Imke studeren allebei nog. Bovendien werkt Larissa parttime aan de Hogeschool van Amsterdam. De bedoeling is na de zomer te verhuizen naar Apeldoorn, de thuisbasis van de Paralympische selectie. Tot die tijd doen ze veel individueel. “Ik train veel in de sportschool. En als ik op Texel ben maak ik regelmatig een rondje op de tandem met Lola Bakker.”

Ook voor de Stichting VIPSport is er werk aan de winkel. Imke meet 1,85 meter, ruim vijftien centimeter langer dan voorganger Haliegh Dolman. Dat betekent dat er een nieuwe fiets moet komen. Om die te bekostigen en Larissa verder facilitair te ondersteunen, gaat de stichting op zoek naar nieuwe fondsen.

Leden van de Rabobank kunnen een steentje bijdragen door voor de Rabobank Clubkas Campagne te stemmen op de Stichting VIPSport. De Rabobank Kop van Noord-Holland stelt €200.000,- beschikbaar aan verenigingen en stichtingen in de regio. Stemmen kan vanaf 8 mei. Meer informatie over de Clubkas Campagne: www.rabobank.nl/lokale-bank/kop-van-noord-holland/sponsoring.