Afbeelding

Minder schapen op de dijken, terecht of niet?

Laatste nieuwsberichten
Schapenboeren die hun vee op dijken laten grazen, mogen de hectares grond die ze pachten nog maar voor zeven maanden per jaar meetellen in de totale hoeveelheid land die ze tot hun beschikking hebben. Dat is een maatregel van de overheid om fosfaatuitstoot tegen te gaan. Fosfaat is een zuur in mest dat schadelijk is voor de bodemkwaliteit. Nederland moet de hoeveelheid fosfaat die het produceert, terugbrengen, door een maatregel van het Europees Parlement.

Door de maatregel dreigen de schapen van de dijken te verdwijnen, omdat het voor boeren niet meer rendabel is ze daar te laten grazen. Volgens Carlo Veeger van LTO Noord, afdeling Texel slaat de maatregel de plank mis. Als schapen op dijken houden te duur wordt, moet er meerdere keren per jaar met zware machines worden gemaaid: “Dat levert milieutechnisch geen voordelen op.”

Vindt u het terecht dat er minder schapen op de dijken gehouden mogen worden om fosfaatuitstoot te verminderen? De redactie is benieuwd naar uw mening. Stem deze week in de poll.