Afbeelding

Geen cel maar ziekenhuis voor gijzeling TESO

Laatste nieuwsberichten
De 48-jarige vrouw die eind december twee vrouwen gijzelde in de vertrekhal van veerdienst TESO in Den Helde, hoeft van de officier van justitie niet de gevangenis in. Wel moet ze een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dit bleek vrijdagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar, waar Breezandse zich voor haar daden moest verantwoorden.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de vrouw tijdens de gijzeling psychotisch was en daardoor ontoerekeningsvatbaar was. Daardoor is ze juridisch gezien niet schuldig.

De vrouw werkte voor een schoonmaakbedrijf en zou de bewuste morgen voor haar werk naar Texel vertrekken. Vlak voor de afvaart gijzelde ze schreeuwend en dreigend met een mes een collega.

Toen die zichzelf korte tijd later wist te bevrijden, nam ze een baliemedewerkster van TESO in gijzeling. Die hield ze twee uur vast, tot de politie binnenviel en haar inrekende. Filmpjes van het incident waren toen al massaal gedeeld via sociale media.

Tijdens haar verhoren bij de recherche gaf de geboren Braziliaanse aan dat ze tot haar daad was gekomen ,,Omdat mijn dochter en kleindochter vermoord gaan worden. Ik heb het gedaan, omdat ik ze wil beschermen. Ik wilde aandacht krijgen, zodat mensen het zouden zien.”

Vrijdag zei de vrouw - door het gebruik van medicatie aan de beterende hand - dat ,,er niemand is die hen wil vermoorden. Het zit gewoon in mijn hoofd.” Doktoren zeggen dat het beter met haar gaat. Maar om herhaling te voorkomen, zijn vaste structuren en medicatie voor langere tijd nodig.

De vrouw kreeg eerder medicijnen voor psychische problemen, onder meer in perioden dat ze in Brazilië en Spanje woonde. Ze stopte daarmee als het beter ging. Ze kwam naar Nederland omdat haar dochter hier woonde. Vrijdag was ze emotioneel, ,,Omdat ik niet wilde doen wat ik heb gedaan, het toch heb gedaan en niet weet waarom.”

Advocaat Jan Jorna kon zich vinden in de eis. De uitspraak is 4 mei.