100 kilometer mountainbiken door prachtige natuur
100 kilometer mountainbiken door prachtige natuur Foto: Texelditweekend

100 kilometer mountainbiken door prachtige natuur

Natuur
Mountainbikers kunnen vanaf dit weekend hun hart ophalen op Texel: zaterdag wordt de 100 kilometer lange ATB-route geopend. Het officiële startpunt van de route is bij de veerhaven, waarna er honderd kilometer gefietst kan worden door en langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden op het eiland.

Via bos en duin naar Waddendijk

Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel, waar je afwisselend fietst langs duingebied en door het bos. Het is een uitdagend stuk, waarvan maar een klein gedeelte verhard is. Zodra je bij de noordpunt van Texel bent aangekomen fiets je langs de Waddendijk terug, via de polder. Je passeert de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild. Er zitten verschillende afsnijdmogelijkheden in de route: je herkent ze aan de bordjes met ATB-markering op een blauwe ondergrond. Op deze manier splits je de route op in verschillende lussen.

Beschermen versus beleven

Van de route loopt een kleine 33 kilometer door gebieden die door Staatsbosbeheer worden beheerd. Voor ons staat het beschermen van de natuur op de eerste plaats, maar we vinden het ook belangrijk dat mensen de natuur, waar dat mogelijk is, zoveel mogelijk kunnen beleven. Samen met Wielersport Texel is een uitdagende route samengesteld die mountainbikers alle ruimte geeft op plekken waar het de natuur niet schaadt. Om de impact op de natuur en op andere recreanten niet te groot te maken, zijn duidelijke afspraken gemaakt met Wielersport Texel. Zij zullen mountainbikers in het algemeen en haar leden in het bijzonder aanspreken op het naleven van de MTB-gedragscode.

Gedragscode mountainbiken in natuurgebieden

De MTB-gedragscode is eenvoudig: fiets alleen daar waar het is toegestaan, respecteer de natuur (plant én dier), fiets in kleine groepjes, waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk, benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets, voorkom onnodig remmen om de ondergrond te sparen, maak geen onnodig lawaai en laat geen afval achter. Zo kunnen alle gebruikers op een rustige en respectvolle manier genieten van de natuur. Wielersport Texel spreekt mensen die zich niet aan deze MTB-gedragscode houden persoonlijk aan en zal ze mogelijk uitsluiten van haar activiteiten.

Samen de natuur beleven

Het effect van de 100 kilometer-route op andere recreanten is voor de aanleg besproken binnen het Nationaal Park Duinen van Texel en met paardensportorganisaties. Door positieve ervaringen met het toestaan van mountainbikers op het ruiterpad langs De Muy en De Slufter hebben de paardensportorganisaties ingestemd met gecombineerd gebruik van een deel van de ruiterpaden. Mocht het gecombineerd gebruik van paden toch problemen op gaan leveren voor de hoofdgebruikers, dan zal de route op deze punten naar het nabijgelegen fietspad worden verlegd.

Feestelijke opening

Op zaterdag 21 april wordt de route officieel in gebruik genomen. Vanaf dat moment vind je alle informatie over de route en een kaart op de website van Wielersport Texel: www.wstexel.nl.

Tekst: Charlotte Biskophttp://www.wstexel.nl