Afbeelding

Groter Nationaal Park: “Als de dood voor dit soort titels”

Laatste nieuwsberichten
Jan van de Venis, voorzitter van het bestuur van het Nationaal Park Duinen van Texel, gaf dinsdag in de commissievergadering tekst en uitleg over het plan om te onderzoeken of het NP kan worden vergroot, of zelfs uitgerold over het hele eiland. Dit plan zorgt voor ophef in met name de agrarische sector, onder meer in verband met de extra regels die boeren vrezen opgelegd te krijgen.


Het landelijke beleid is dat er grotere, “robuustere” Nationale Parken moeten komen: parken van 5.000 à 10.000 hectare. Kleinere parken, zoals op Texel (4.000 ha) moeten vergroten óf verdwijnen. “We willen graag onderzoeken hoe en of een groot NP op Texel op termijn zou kunnen. Op het plan is bezorgd, argwanend en boos gereageerd. Men heeft angst voor hekken en vreest minder ruimte voor mens en boer. Dat snappen we als bestuur, maar het is absoluut niet onze agenda”, liet Van de Venis weten.

“Een groter Nationaal Park is geen bedreiging, maar verbindt”, stelt de NP-voorzitter. “Er zijn mogelijkheden om de landbouw en de natuur aan elkaar te koppelen en rekening te houden met alle gebruikers, zonder afbreuk te doen aan elkaar. Toeristen komen voor vogeltjes, maar stoppen ook voor een mooie akker. Wij willen de belangen verbinden en géén landje-pik spelen.”

Agrariër Arie Lap uit Den Hoorn en Arnold Langeveld van LTO Texel spraken eveneens in. Langeveld liet weten “absoluut néé” te zeggen tegen een groter NP. “Ik ben als de dood voor dit soort titels en we werken hier al samen met alle partijen in LONT (Landbouw, Ondernemen en Natuurnetwerk Texel). Daar hebben de heer Van de Venis nog niet mogen ontmoeten: hij zit schijnbaar niet op de landbouw te wachten. Dat noem ik niet verbinden. En kritiek krijgen we evengoed, bijvoorbeeld op het weidevogelbeheer, terwijl we al 80 procent van de tijd bezig zijn met natuur. We praten veel liever over onze koeien en akkers.”

Besluiten over Nationale Parken worden genomen door de minister, op voorspraak van de provincie. Langeveld “waarschuwde” voor de provincie: “Dat is een gevaarlijke partner, die plannen doordrukt.” Het bestuur van het NP Duinen van Texel werkt wel samen met de gemeente en andere partijen op Texel.

De inspraken en de vele vragen die hierop werden gesteld, leidden ertoe dat Van de Venis toezegde de inbreng mee te nemen naar het Samenwerkingsverband NP. De gemeenteraad zal op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen.