Van Melbourne naar Den Burg: Leigh blijft een Aussie

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Dinsdag 13 Maart 2018, 9:39 uur
2832 x bekeken
Ondanks dat Leigh Williams (38) uit Melbourne nog maar tien jaar op Texel woont, is hij al een bekend gezicht op het eiland. Leigh kwam voor de liefde: in 2011 trouwde hij met de Texelse Linda Keesom. De AustraliŽr werkt in de Combi-winkel in Den Burg en staat daar dagelijks menig eilandbewoner te woord. Zijn Melbourne-accent is nog te horen en hij blijft naar eigen zeggen een Aussie, maar toch voelt hij zich inmiddels een echte Texelaar.


Leigh en Linda ontmoetten elkaar in 2005 in AustraliŽ. "Veel Nederlanders gaan naar AustraliŽ om een jaar te reizen en te werken, maar AustraliŽrs reizen zelf ook graag rond in eigen land", vertelt Leigh. "Zodoende kwamen we elkaar tegen in een hostel in Sydney. We trokken een paar maanden met elkaar op en van het een kwam het ander." Linda bezocht vervolgens Nieuw-Zeeland met een vriendin, maar kwam al gauw terug bij Leigh. "Daarna zijn we niet langer dan een paar dagen zonder elkaar geweest: toen het visum van Linda verliep, ben ik met haar mee teruggegaan naar Nederland op een toeristenvisum voor een jaar." Dat beviel goed en plannen voor de toekomst werden gesmeed. "Na dat jaar zijn we naar Engeland vertrokken en hebben we een jaar in Manchester gewoond en gewerkt. Vervolgens zijn we teruggegaan naar Texel en heb ik een verblijfsvergunning aangevraagd."

Familie

Leigh en Linda wonen sinds 2007 samen op Texel. De keuze van het stel om zich uiteindelijk in Nederland te vestigen en niet in AustraliŽ, was snel gemaakt: "Linda is meer een familiemens dan ik". Linda en Leigh trouwden in 2011. "Het was wel gek dat daar geen familie van mij bij was, maar gelukkig voelt mijn schoonfamilie als mijn eigen: zij hebben er een zoon bij en ik ga daar gerust ook zonder Linda even een bakkie doen. Ook andere Texelaars zijn open en gaan snel een gesprek met je aan. Aan die ons-kent-ons-cultuur heb ik even moeten wennen, maar de toegankelijkheid van Texelaars onder elkaar vind ik ook mooi." Leigh is sinds hij met Linda uit AustraliŽ vertrok niet terug geweest op zijn geboortegrond. "Het is dan ook zeker nog een wens van ons beiden om daar op bezoek te gaan. Het is jammer dat het zo duur en ver weg is. Om contact te houden, Skype ik regelmatig met mijn ouders en bel ik af en toe met mijn oma."

Miniatuur

Leigh is inmiddels aardig aan het leven op het eiland gewend, maar de eerste keer dat hij voet op Texelse bodem zette, viel het hem vooral op hoe klein alles is in vergelijking met zijn thuisland. "In AustraliŽ is veel ruimte, hier is alles dicht op elkaar gebouwd: kleine huisjes, vlak aan de straat. Voordeel is wel dat we binnen tien minuten in het bos of op het strand zijn." Een fijne overeenkomst vindt Leigh de rust en de vrijheid. "Het weinige verkeer en de weidsheid buiten de dorpen zijn toch ook een beetje vergelijkbaar met AustraliŽ, alhoewel ik natuurlijk wel in een bruisende wereldstad woonde. Om dat gevoel af en toe terug te krijgen, gaan Linda en ik graag aan de overkant naar een grote bioscoop, gezellig winkelcentrum of stad met veel restaurantjes." Wat Leigh eveneens mist van AustraliŽ, is het weer. "Ik houd van het buitenleven en dat is hier seizoensgebonden: regelmatig de barbecue aansteken - ik blijf een Aussie - kan hier niet zo makkelijk als down under. En dan is het nog maar afwachten of het een mooie zomer wordt of niet."

Van lab naar sportschool

Leigh studeerde in AustraliŽ applied sciences, maar werkte altijd bij Basic-Fit. Ook in Engeland zette hij zijn werkzaamheden voor de sportschool voort. Eenmaal in Nederland had Leigh diverse baantjes. "Op Texel heb ik onder meer bij Stayokay, Duin Bouwbedrijf en Keijser Asperges gewerkt. Inmiddels sta ik al vijf jaar achter de toonbank bij Combi in Den Burg. Het werk bevalt goed, ik blijf Nederlands leren en spreek veel mensen, maar het is natuurlijk niet het werk waar ik voor heb geleerd. Dat hoeft voor mij echter ook niet: ik houd ervan met mensen te werken en het werk dat ik doe vind ik leuk. Sales is mijn ding." Voor de taal bleek Leigh gevoel te hebben: "Die had ik vrij snel onder de knie. In het begin luisterde ik veel en vroeg ik vaak wat iets betekende. Ik wilde het graag leren en moest ook wel: als je op Texel wil werken, heb je geen keuze."

Toekomst

Leigh en Linda wonen momenteel in een appartement in Den Burg, maar zijn op zoek naar een grotere woning voor zichzelf. "We willen graag uitbreiden en wat meer ruimte, daar zijn we wel aan toe", vertelt Leigh. "We hebben lang de optie om weer naar bijvoorbeeld Engeland te gaan open gehouden, maar willen nu toch ons verdere leven hier opbouwen. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar ik voel me thuis op Texel, dus voorlopig gaan we hier niet weg."