Archieffoto: Hans Jellema/Programma naar een Rijke Waddenzee
Archieffoto: Hans Jellema/Programma naar een Rijke Waddenzee

Poll: Texel moet ‘s nachts donker blijven

Laatste nieuwsberichten
Texel is de eerste gemeente in Nederland met energieneutrale en dynamische verlichting. Het nachtelijk duister is, naast een energiebesparende maatregel, ook een streven in het hele Waddengebied: Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied is een samenwerking tussen de Waddenprovincies, de Waddeneilanden en –gemeenten, Rijkswaterstaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, natuurorganisaties, de Waddenzeehavens en Nationale Parken in het Waddengebied. Zij zijn in 2016 gaan samenwerken om het nachtelijk duister een kernkwaliteit van het gebied te laten zijn: het moet de plek zijn en blijven waar je nog echt kunt genieten van sterren, nebula’s en planeten.

Texel loopt voorop, maar niet iedereen is blij met de donkere nachten. Het zou onveilig zijn en toeristen zouden de weg naar hun huisjes niet terug kunnen vinden. Bij een evaluatie in november werden de pijnpunten geëvalueerd. Zo werd de verlichting van de dorpen richting het buitengebied geleidelijker gedimd, omdat de overgang van licht naar duister te desoriënterend was voor de hulpdiensten. De Waal kreeg een extra lichtmast, bij de Vuurtorenweg werd een veiligere overgang gemaakt naar het Krimbos. Op sommige kruispunten stond de verlichting te hoog, waardoor mensen de afslagen niet konden zien. Daar zijn de lichten gedimd.

Niet iedereen vindt deze kleine verbeteringen genoeg. Regelmatig gaan er geluiden op dat het licht ’s nachts aan moet blijven. Met de verkiezingen in het vooruitzicht legden we daarom de volgende stelling voor aan de politieke partijen:

Texel moet ’s nachts donker blijven.

Hun antwoorden zijn donderdag te lezen in de nieuwe Texel dit Weekend.

Wij zijn ook benieuwd naar uw mening over deze stelling. Stem daarom deze week in de poll.