Voorleeskampioen Jamila naar regiokampioenschappen

Door Judith Ploegman
Gepubliceerd: Dinsdag 13 Februari 2018, 12:01 uur
573 x bekeken
Jamila Segerink uit groep 8 van de Thijsseschool is de voorleeskampioen van Texel. Ze las voor uit het boek Klem van Mel Wallis de Vries, een spannend verhaal over een schoolreisje naar Vlieland dat een nare wending krijgt. Jamila leest op 19 februari opnieuw in Den Helder.


“Een bibliotheek vol Texelaars zou leuk zijn, maar helaas past dat niet. Alle kampioenen mogen maar vijf mensen meenemen omdat het anders te vol wordt”, zegt de woordvoerder van KopGroep Bibliotheken Den Helder desgevraagd.

Mocht Jamila in Den Helder kampioen van de kop van Noord-Holland worden, dan mag ze daarna in Tuitjehoorn haar kwaliteiten laten zien tijdens de finale voor kinderen uit Noord-Holland. De landelijke finale is op 23 mei in de schouwburg van Amstelveen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8 en wordt dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. De organisatie wil laten zien hoe leuk lezen is, zodat meer kinderen enthousiast raken over boeken.

Lezen is belangrijk, zegt KopGroep Bibliotheken: “Kinderen leren over de wereld om hen heen, waardoor ze meer grip krijgen op hun eigen wereld. Ook leren ze zich goed concentreren en stimuleert lezen de fantasie.”

Omdat alle kinderen boeken moeten kunnen lezen, is er sinds 9 februari een actie in de boekhandels. De actie heet Geef een boek cadeau en is oorspronkelijk een initiatief van boekhandelaren: elk jaar is er een klassiek kinderboek te koop voor €2,-, bedoeld om weg te geven aan kinderen wiens ouders geen boeken kunnen betalen. Dit jaar is dat Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. Ook de Texelse boekhandels, het Open Boek aan de Binnenburg en Nauta Boek aan de Parkstraat, doen mee, zolang de voorraad strekt.

Ronja de Roversdochter sluit vriendschap met Birk, de zoon van de baas van de rivaliserende roversbende. Het boek won in 1983 de Zilveren Griffel. Astrid Lindgren schreef meer kinderboeken die klassiekers zijn geworden. Ook Pippi Langkous en De Gebroeders Leeuwenhart zijn van haar hand. In de uitgave van €2,- staan prachtige pentekeningen van Ilon Wikland.

“Kinderen kunnen ook altijd boeken lezen en lenen in de bibliotheek”, laat KopGroep Bibliotheken weten: “Tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis.”