Afbeelding

Dit vindt de politiek: over de woningmarkt

Politiek
In aanloop naar de verkiezingen van 21 maart leggen we u elke week een politieke stelling voor. Dezelfde stelling leggen we aan politieke partijen voor. De stelling was deze week: Politieke partijen moeten alles in het werk stellen om de krapte op de woningmarkt te verminderen. Wat de partijen daarvan vinden, leest u hier en in Texel dit Weekend.

VVD

Eens. Er worden nu 100 extra woningen gebouwd maar er moet meer gebeuren. Voor jongeren moeten er betaalbare koopwoningen zijn. Ouderen moeten meer mogelijkheden krijgen om te kunnen huren. Mensen moeten wat te kiezen hebben op de woningmarkt. De politiek kan invloed uitoefenen door initiatiefnemers te stimuleren hiermee aan de slag te gaan. VVD Texel wil een groter aanbod van woningen voor kleinere huishoudens, huurwoningen voor middeninkomens en koopwoningen tot € 200.000,-. En we willen juridisch onderzoeken of er een voorrangsregeling in de huisvestingsverordening opgenomen kan worden om terugkerende Texelse jongeren meer kans te geven.

Alternatief

Alternatief is het helemaal met deze stelling eens. We willen zelfs een stap verder gaan: de krapte op de woningmarkt gaat ten koste van werkgelegenheid omdat werkgevers hun personeel geen mogelijkheid kunnen geven zich op Texel te vestigen. Alternatief zet in op tijdelijke woningen, waarbij tijdelijk best 20 jaar kan zijn. Dat is eenvoudiger te realiseren, omdat de provincie ontheffing geef voor tijdelijke woningen. Voor niet-tijdelijke bouw is toestemming nodig. Op die manier kunnen we de krapte wegpoetsen.

Texel Belang

Een leefbaar Texel moet een voldoende en gevarieerd woningaanbod hebben voor haar inwoners. Uitgangspunt is bouwen voor de eigen behoefte. Er is met name behoefte aan woningen voor starters en senioren. Om de buitendorpen leefbaar te houden, moeten ook daar passende locaties gevonden worden. Daar is zeker ook vraag naar. Texels Belang ziet het als een gemeentelijke taakstelling om voldoende huisvesting op lokaal niveau voor haar inwoners te realiseren. Texels Belang is voor flexibel en tijdelijk bestemmen van passende locaties voor het plaatsen en bewonen van tijdelijke, verplaatsbare en herbruikbare woningen.

Eiland Belang

Eiland Belang vindt dat er minder krampachtig moet worden omgegaan met landbouwgrond, industrieterreinen en met bestemming Natuur, uitgezonderd het Oude Land: kleinschalige woonruimte die voldoet aan Texelse maatstaven kan ook op plekken die nu niet bestemming wonen hebben. Er liggen plannen voor Nesland 3, de Groeneplaats en langs de Burgwal. Op de plaats van leegstaande scholen en de ULO kan nieuwbouw komen. Ook hoogbouw, daar is op Terschelling voor gekozen. Voor seizoenswerkers is een nachtboot een goede oplossing. Dat hoeft niet per se een TESO-boot te zijn.

D66

Eens. Er is duidelijk een tekort aan betaalbare woningen op Texel. De starterslening (mogelijk gemaakt door D66) geeft een beetje ruimte voor starters, maar dat is niet voldoende wanneer er geen betaalbare woningen zijn. De Provincie is in deze de sleutelfiguur. Zij bepalen de woningcontingenten die voor Texel beschikbaar zijn. Overleg en samenwerking met de provincie zijn dus noodzakelijk. We zullen daar duidelijk moeten maken bij onze partijgenoten dat er een groot tekort is. We zouden er zelfs 400 woningen bij willen. Meer tijdelijke woningen lijken een goede oplossing, waarbij ook de buitendorpen niet vergeten mogen worden. Nieuwbouw zou altijd duurzaam en levensloopbestendig moeten zijn.

Groen Links Texel

GroenLinks Texel vindt dat er meer aandacht moet komen voor jongerenhuisvesting en dat er meer ruimte moet zijn voor particuliere initiatieven op het gebied van huisvesting. Eigenbouw moet een vaste plek in de woningbouwprogrammering krijgen. Nieuwe woningen krijgen geen gasaansluiting meer en leveren per saldo energie op. Daarnaast moet de gemeente er waakzaam voor zijn dat er geen woningen onttrokken worden door ze in te zetten voor toerisme. Streef naar een balans tussen natuur en wonen. Een te grote concentratie in Den Burg zonder voldoende natuurlijke elementen maakt Texel grauw en vermindert de leefbaarheid van de dorpen.

CDA

Eens. CDA Texel heeft reeds voor de verkiezingen van 2014 het schrijnende woningtekort aan de kaak gesteld, ik (Ben Zegeren, red.) heb mij persoonlijk bemoeid met mensen in nood. Voorts heb ik onder de aandacht gebracht dat Stichting Woontij over een periode van 3 jaar geen huis heeft gebouwd op Texel maar wel in Den Helder, hierbij had ik ook vaak een discussie met de directie van Woontij over de hoge stichtingskosten van door hun te bouwen woningen en de daaruit voortvloeiende hoge huren. Ook heeft het CDA voorgesteld om op een eenvoudige manier, dat wil zeggen met medewerking van de gemeente, grote woningen te kunnen opsplitsen. Ondanks dat er nu gebouwd gaat worden in ‘’’’’’’’De Mars’’’’’’’’ en dat hier en daar ook in de buitendorpen enige activiteit is waar te nemen, vinden wij dat er meer gebeuren moet. De prognose dat Texel over 20 jaar minder inwoners heeft steunen wij niet.

PvdA Pro Texel

Eens. Texelaars moeten zeker kunnen zijn van een betaalbare woning. PvdA Pro Texel wil elk jaar 100 woningen extra. Vooral voor starters, alleenstaanden, senioren en werknemers, met name voor lage huren. Dat het kán, bewijzen we met de 100 woningen extra die dit jaar in Den Burg Oost worden neergezet. De gemeente moet de grondprijzen voor sociale huur laag houden. Particulieren moeten ruimere mogelijkheden krijgen om woningen te realiseren. Ook moeten we nog meer inzetten op het aanpassen van woningen van senioren, zodat ze langer prettig thuis kunnen blijven wonen. We zullen alles uit de kast moeten trekken om het mogelijk te maken.

Texel 2010

Daar is een grote rol weggelegd voor de woningbouwcorporaties. De gemeente kan hierbij wel faciliteren met grondprijzen en bestemmingsplannen.

http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/064469/2018-02-12/: http://Meerderheid vindt krapte woningmarkt een politieke kwestie