Archieffoto
Archieffoto

“Blijf volhouden, zou ik de vissers willen zeggen”

Laatste nieuwsberichten
Burgemeester Michiel Uitdehaag is net zo verrast als de vissers over de keuze van het Europees Parlement, dat dinsdag voor een verbod op de pulsvisserij stemde.

“Texelse vissers hebben hun nek uitgestoken voor innovatie en duurzaamheid. Als je dan niet verder mag, is dat sowieso vervelend, maar nog veel vervelender is het als het niet doorgaat vanwege protectionisme, nepnieuws, afgunst en kennisgebrek. ‘Kop op, blijf volhouden’, zou ik tegen de vissers willen zeggen. Het zou een vreemd gezicht zijn als we geen vissers meer zouden hebben in de haven van Oudeschild. De vissers hebben Europa hard nodig. In Nederland wordt de pulsvisserij breed gedragen. Het is voor ons lastig te duiden, zo’n tegenstem en niet goed voor het vertrouwen in de politiek, meer nog met de gevolgen van de Brexit in het vooruitzicht.”

Uitdehaag benadrukt dat het nog geen gelopen race is: in een informeel overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten moet een definitief besluit vallen. De Europese Commissie wil het vissen met pulskorren vrijgeven, de lidstaten zijn voor het begrensd toestaan. “Ik ben nu, als burgemeester, niet aan zet. We moeten de zaak verstandig oplijnen. Er moet samen met de Nederlandse vissersvoormannen een tactiek worden bedacht. Maar ik sta natuurlijk wel in de startblokken.”