Weblog Ecomare: Filmster Sam

Door Ecomare
Gepubliceerd: Zaterdag 13 Januari 2018
2351 x bekeken
Zeehond Sam is onze nieuwste filmheld. Er is namelijk een Facebook-actie rond hem gestart en daardoor krijgt hij veel media-aandacht. Hij vindt het allemaal reuze-interessant. Zo passief als hij was toen we hem vonden, zo actief is hij inmiddels. Hij spettert, plonst, bedelt en schreeuwt er op los!


Niet gezond

Sam werd op 28 december 2017 aan de Waddenkant gevonden, ter hoogte van molen Het Noorden. Hij had zijn witte geboortevacht nog, dus hij was nog maar een paar weken oud. Zijn ogen waren ontstoken en hij was uitgeput. Omdat hij niet gezond was, hebben we hem meegenomen. Was hij wel dik en gezond geweest, dan hadden we hem laten liggen. Dan waren zijn witte haren na een paar dagen uitgevallen en tegen de tijd dat hij honger had gekregen, was hij wel op jacht gegaan. Maar nu had hij onze hulp nodig.

Ontstoken ogen

De eerste dagen hebben we Sams ogen gezalfd. Het kwam goed uit dat hij moe was, dat maakte het zalven een stuk makkelijker! Al snel was de ontsteking over. Wel heeft hij nog steeds rode plekjes bij zijn ogen, maar dat komt doordat het geÔrriteerd is geweest. Hij heeft er zo te zien geen last van.

Haring eten

Zijn witte haren verloor Sam binnen de kortste keren. Hij at ook vrij snel zelf vis. Het is een makkelijk dier om voor te zorgen, alleen wil hij graag meer eten dan goed voor hem is. Om zijn ongenoegen hierover kenbaar te maken, geeft hij regelmatig een harde brul. Wij houden ons echter strikt aan het voedingsschema. Als we Sam te veel haring in een keer zouden geven, zou hij diarree krijgen. Dat willen we niet, dus we bouwen het langzaam op.

Facebook-actie

Op Facebook zijn we een actie gestart voor Sam. Iedereen die ons wil helpen met de verzorging van Sam en minimaal een tientje betaalt, krijgt toegang tot een besloten Facebookgroep. Daar plaatsen we filmpjes van en berichten over Sam. Als Sam over een maand of drie weer in zee zwemt, heffen we de Facebookgroep op. Het is leuk om te merken hoeveel positieve reacties we krijgen op deze actie!

Volle opvang

Sam staat dan wel in de aandacht, maar hij is zeker niet de enige jonge grijze zeehond in onze opvang. Na de storm van woensdag 3 januari kregen we een flink aantal meldingen. Allemaal pups die van de zandplaten waren gespoeld en nu op het strand lagen. Doordat het de dag erna prima wandelweer was, werden ze gevonden. Wij zijn er steeds op afgegaan en hebben ter plekke beoordeeld of de dieren hulp nodig hadden. In totaal hebben we nu acht jonge grijze zeehonden in de opvang.

Dierverzorger Yerko Hankmann