Sterkere regionale samenwerking: wat vindt u?

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Maandag 08 Januari 2018, 12:12 uur
1337 x bekeken
Regionale samenwerking is noodzakelijk om de leefbaarheid, de beschikbaarheid van personeel en de bereikbaarheid van Texel te garanderen.


Die boodschap bracht burgemeester Michiel Uitdehaag nadrukkelijk onder de aandacht tijdens de Nieuwjaarsreceptie, vrijdag in het gemeentehuis. Hij voorziet dat de economische groei op het eiland op de middellange termijn niet vanzelfsprekend is. Thema’s die hij in dat kader aansneed in zijn nieuwjaarstoespraak waren onder meer de noodzakelijke import van personeel in een vergrijzende samenleving en het toenemende aantal taken dat door de gemeente moet worden uitgevoerd.

“Ik ben er allerminst van overtuigd dat gemeentelijke opschaling de oplossing is voor dit vraagstuk”, zei Uitdehaag. “Dat betekent dus dat samenwerking wel noodzakelijk is! Ik pleit in de eerste plaats voor een veel sterkere regionale samenwerking met de Noordkopgemeentes en in een aantal gevallen met alle zeventien Noord-Hollandse gemeenten tot en met Alkmaar. Dat hele gebied inclusief onze gemeente zal door de sterke ontwikkeling van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waarschijnlijk steeds minder aandacht krijgen van Rijk, provincie en investeerders.”

“De samenwerking in de Noordkop die ik voorsta, is erop gericht gezamenlijk het belang van infrastructuur, woningen, werkgelegenheid, onderwijs, zorg en economische kansen op de agenda te houden, omdat de afzonderlijke gemeenten daarvoor alleen te klein zijn. Door daar samen een visie op uit de dragen, zal de regio een veel serieuzere gesprekspartner voor de provincie zijn, en tegenwicht aan de MRA kunnen bieden. Zo een aanpak biedt betere kansen op ontwikkeling van de infrastructuur van en naar Den Helder, kan een arbeidsmarkt opleveren waar voor beide partners in de regio interessante banen zijn en komen en kan het onderwijsaanbod ook na de middelbare school voldoende breed houden.”

Uitdehaag pleitte ook voor nauwere banden met buurgemeente Den Helder, onder meer voor samenwerking op het ‘bereikbaarheidsdossier’. “Het belang van verbetering ervan zal anders nooit worden gezien in bijvoorbeeld de provincie”, aldus de burgemeester, die zich het komende jaar wil inspannen voor een sterkere regionale samenwerking.

Wat vindt u? Kunt u zich vinden in de oproep van de burgemeester voor een sterkere regionale samenwerking, of juist niet? Stem deze week in de poll.
Reacties (2)
Cees Maas, Den Burg
08-01-2018, 17:04
burgemeester heeft volkomen gelijk
Jan van Schie, Den Burg
08-01-2018, 12:22
Helemaal eens!