Archieffoto
Archieffoto

‘Gemeente moet verder gaan in klimaatambities’

Laatste nieuwsberichten
Op de aanbestedingsprocedure voor het baggeren van de havens van Oudeschild en het NIOZ klonk kritiek. In de procedure zou niet genoeg gestuurd worden op duurzaamheidmaatregelen, terwijl het de ambitie van de gemeente is om in 2020 energieneutraal te zijn.

De gemeente zag af van de oorspronkelijke eis in de procedure dat de baggeraar op LNG moest varen, een duurzame brandstof voor de scheepvaart. Dat liet verantwoordelijk wethouder Kingma weten. De reden daarvoor is dat het enige baggerschip dat op de brandstof vaart is te groot voor de havens.

Bedrijven die zich inschreven werden wel langs de CO2-prestatieladder gelegd, zei de wethouder. De CO2-prestatieladder is een keurmerk dat bedrijven op een schaal van 1 tot 5 beoordeelt op duurzaamheidsprestaties. Vrijwel alle bedrijven voldoen aan schaal 5, waarmee de effectiviteit van het keurmerk omstreden is. De gemeente had om aanvullende maatregelen kunnen vragen om de CO2-uitstoot terug te brengen, maar koos daar niet voor.

D66 ontving in juli een brief met vragen over de kwestie en vroeg de wethouder om opheldering:

“Het verbaast me dat niet actief wordt aangestuurd op CO2-reductie of ruimte wordt gecreëerd voor niet-fossiele brandstoffen. Dit lijkt niet in lijn met de wens tot CO2-neutraliteit in 2020 en het Uitvoeringsprogramma Energievisie Texel, waarin expliciet wordt aangegeven dat klimaatambities van de gemeente verder gaan dan doelstellingen van EU, Rijk of provincie.”

De wethouder kon om juridische redenen niet antwoorden zolang de procedure liep, maar gaf woensdag alsnog een toelichting op de gekozen weg. Uit die toelichting wordt duidelijk dat er inderdaad geen aanvullende eisen zijn gesteld op het gebied van duurzaamheid (zie ‘gerelateerde berichten’).

De redactie is daarom benieuwd naar uw mening over de volgende stelling: ‘De gemeente moet verder gaan in haar klimaatambities.’

Stem deze week in de poll.

Baggerschip op LNG te groot voor havens Texel: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/064232/