Afbeelding

Gemeente pakt toeristenbelasting en illegale verhuur aan

Laatste nieuwsberichten
Uit een inventarisatie van de gemeente blijkt dat 183 adressen logies en ontbijt aanbieden. Daarvan dragen 140 adressen toeristenbelasting af, 43 verhuurders worden via de media opgeroepen alsnog aan deze verplichting te voldoen en zich daarvoor bij de gemeente te melden.

Ook blijken 109 woningen verblijfsrecreatief te worden aangeboden. Of dat terecht is, moet nog blijken: het verhuren van een permanente woning aan toeristen mag niet, omdat daarmee een huis aan de woningvoorraad wordt ontrokken. ‘Tweede’ huizen mogen wel worden verhuurd. In augustus 2017 hadden 1305 woningen deze bestemming.

Logies- en ontbijtverstrekkers die zich na de oproep niet aanmelden, worden aangeschreven. Als daarna geen melding volgt, krijgen de verhuurders een boete opgelegd.

Het verstrekken van logies- en ontbijt is een recht, mits er aan maximaal 6 personen in maximaal 3 kamers wordt verhuurd. Het is niet toegestaan alle kamers in een huis te verhuren, de hoofdfunctie moet bewoning blijven.

Naar de huizen die verbruiksrecreatief worden aangeboden gaat de gemeente nader onderzoek doen. Als dan blijkt dat het om permanente woningen gaat, worden de verhuurders aangeschreven en worden ze verzocht om de verhuur te staken.

De gemeente inde in 2016 €4.956.000,- aan toeristenbelasting, een stijging van €1.102.000,- ten opzichte van 2011.

Logies- en ontbijtverstrekkers kunnen hun locatie bij de gemeente melden door een brief of een mail te sturen met daarin de naam van de verhuurder en het adres, het adres van de plek die wordt verhuurd, het aantal bedden en of de plek in eigen beheer of via een bemiddelingsbureau wordt verhuurd (zie ‘gerelateerde links’).


Gemeente Texel: Toeristenbelasting: https://www.texel.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mVrg=4499