Afbeelding

Beurs NIOZ voor ‘extreem belangrijk milieuonderzoek’

Laatste nieuwsberichten
NIOZ-wetenschapper Helge Niemann kreeg woensdag een beurs toegekend van €2 miljoen. De wetenschapper doet onderzoek naar micro-organismen die plastic afbreken, een vakgebied waar nog nauwelijks kennis over is opgedaan. Van het geld wordt op Texel een onderzoeksgroep samengesteld. ‘Extreem belangrijk milieu-onderzoek’, noemde de Europese onderzoeksraad, de verstrekker van de beurs, het onderzoeksvoorstel.

De onderzoeksgroep gaat onderzoeken hoe en welke micro-organismen plastic afbreken: “Er komt steeds meer plastic in de zee terecht. Plastic is synthetisch, het is een ongewoon bestanddeel in het ecosysteem. Hoewel wordt aangenomen dat plastic in de oceaan onveranderd blijft, zijn er aanwijzingen dat micro-organismen plastic afbreken,” legt het NIOZ uit.

“We weten in feite niet hoe lang plastic overleeft in de oceaan en ook niet hoeveel plastic er wordt afgebroken door micro-organismen,” zegt Niemann. Om daar kennis over op te doen, gaan de wetenschappers onderzoek doen met plastic waarvan gewone koolstofatomen vervangen zijn door zwaar koolstofisotoop. Koolstofisotoop vervalt langzaam, waardoor de onderzoekers aan micro-organismen af kunnen lezen of en hoe snel ze plastic verteren.

“Ik hoop dat dit tot een doorbraak zal leiden in onze kennis over de afbraak van micro-plastic in de oceaan. De beurs maakt het mogelijk om grensverleggend onderzoek te doen en om belangrijke milieukwesties in de oceanen te beïnvloeden,” zegt Niemann.