Afbeelding

Gepersonaliseerd leren: goed of niet?

Laatste nieuwsberichten
OSG De Hogeberg wordt een zelfstandige stichting. Een onderzoeksbureau onderzocht de toekomstkansen voor de school en concludeerde dat alle onderwijsniveaus in de toekomst kunnen blijven worden aangeboden.

Dat kan onder andere doordat de OSG sinds dit schooljaar met een nieuw systeem werkt, een systeem voor gepersonaliseerd leren. Het systeem heet Kunskapsskolan en is op Zweedse leest geschoeid. Door klassikale lessen te vervangen door instructiemomenten kunnen leerlingen op hun eigen niveau vakken volgen.
In het systeem is het mogelijk om vakken te volgen op een hoger of lager niveau, waardoor er een vakkenprofiel ontstaat dat bij de persoonlijke kwaliteiten van een leerling past.

In de toekomst kunnen extra vakken worden aangeboden: OSG De Hogeberg gaat een convenant opstellen met andere scholen in de kop van Noord-Holland. Daardoor kunnen leerlingen bijvoorbeeld digitaal Latijn of filosofie volgen bij docenten van andere scholen. Door het Rijk niet verplicht gestelde vakken vallen af. Frans wordt bijvoorbeeld niet meer in de onderbouw gegeven en ook muziek moet sneuvelen.

De onderwijsinspectie en de leerlingenraad oordeelden positief over het systeem. Ook andere scholen met krimp volgen de ontwikkelingen op Texel met belangstelling. Maar er is ook kritiek: er wordt veel zelfstandigheid, overzicht en planningsvaardigheid van leerlingen verwacht. Dat zou veel gevraagd zijn van leerlingen in de onderbouw.

De redactie is daarom benieuwd naar úw mening: “Gepersonaliseerd onderwijs is een goede ontwikkeling”. Stem deze week in de poll.