Het fietspad. (Foto: Provincie Noord-Holland)
Het fietspad. (Foto: Provincie Noord-Holland)

Fietspad Hanenplas af; “Werkzaamheden verlopen voorspoedig”

Laatste nieuwsberichten
De provincie heeft de aanleg van het fietspad in natuurgebied Hanenplas afgerond. Nu het hoogheemraadschap een watervergunning heeft verleend, kan ook het werk in de duinvallei van start gaan (zie ‘gerelateerde links’).

Aannemer Van der Meer uit Scharnegoutum voert in opdracht van de provincie de werkzaamheden uit. “Het nieuwe fiets- en ruiterpad pad tussen De Slufter en de Postweg leidt langs de kreek en biedt straks, als de werkzaamheden afgerond zijn komend voorjaar, nieuwe mogelijkheden om van de herstelde natuur te genieten”, aldus de provincie.

“Het verwijderen van een deel van de windsingel zorgt voor beter zicht op de Roggesloot en de natuur van de Hanenplas. Bosjes zijn verwijderd, zodat weidevogels en met name de velduil in de graslanden en de duinvallei kunnen broeden. Ook zorgt het open gebied voor meer kans dat de parnassia hier gaat bloeien.”

Met de watervergunning kunnen de resterende werkzaamheden worden afgerond om het duingebied te herstellen. “De fosfaatrijke grond van de bollenteelt wordt afgegraven, waarbij de oorspronkelijke schelpenbanken aan de oppervlakte komen. Deze dienen als natuurlijke kalkrijke waterzuivering om de overgebleven fosfaat uit te spoelen. De watergangen krijgen natuurvriendelijke oevers, flauwe oevers met een geleidelijke overgang van land naar water.”

De impuls voor de natuur in Hanenplas maakt onderdeel uit van het programma Natuurontwikkeling Texel, waarmee de provincie uitvoering geeft aan de Uitvoeringovereenkomst EHS Texel, die Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de gemeente, Agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, het hoogheemraadschap, LTO en de provincie hebben gesloten.

Provincie start met opruimen in natuurgebied Hanenplas: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063551/