Stelling: Betrek kinderen vroeg bij lokale politiek

Door Judith Ploegman
Gepubliceerd: Woensdag 08 November 2017, 14:57 uur
1003 x bekeken
Nederlandse scholieren weten minder over democratie en zijn minder maatschappelijk en politiek betrokken dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek naar burgerschap dat dinsdag werd gepubliceerd. Slechts een derde van de Nederlandse leerlingen kent instituties als het parlement, de rechtspraak, politie en justitie.


Burgemeester Michiel Uitdehaag noemde dat woensdagochtend tijdens het Nationaal Schoolontbijt zorgelijk. Hij praatte met leerlingen van groep 8 van de Thijsseschool uit Den Burg in de raadzaal over respect, en over de noodzaak van respect in de politiek (zie ‘gerelateerde links’).

“De raadsleden nemen in deze zaal besluiten die voor heel Texel van belang zijn. Donderdag praten we bijvoorbeeld over hoeveel geld we volgend jaar mogen uitgeven. In de gemeenteraad moeten mensen hun mening netjes verwoorden en met respect op andere raadsleden reageren. Dat is belangrijk, want iedereen moet zich vrij voelen om een mening te geven. Ook als dat niet de mening van een ander is,” legde de burgemeester uit.

Hij overwoog om vaker leerlingen op het gemeentehuis te laten ontbijten en om met ze in gesprek te gaan. “Elke maand bijvoorbeeld, of eens per twee maanden.” Volgens de burgemeester is het een goede manier om leerlingen in een vroeg stadium vertrouwd te maken met democratie en hoe dat werkt, en om ze mee te laten praten.

Sommige gemeenten gaan nog verder om kinderen bij de politiek te betrekken en ze een stem te geven. Steden als Breda, Den Haag, Deventer, Groningen en Leiden hebben een Raad van Kinderen die de gemeenteraad adviseert. De gemeenten Gouda, Stichtste Vecht en Groningen hebben zelfs een kinderburgemeester.

De redactie is benieuwd naar uw mening over de stelling: ‘Het is goed om kinderen vroeg te betrekken bij de lokale politiek.’ Stem deze week in de poll.