Foto: Judith Ploegman
Foto: Judith Ploegman

Schoolontbijt: “Misschien moeten we dit regelmatig doen”

Laatste nieuwsberichten
Ter gelegenheid van het Nationale Schoolontbijt kwamen achtentwintig leerlingen van groep 8 van de Thijsseschool uit Den Burg woensdag ontbijten in de raadzaal in het gemeentehuis. Omdat het de Week van Respect is, ging burgemeester Michiel Uitdehaag over dat onderwerp in gesprek met de leerlingen. “Misschien moeten we dit regelmatig doen,” zei hij.

“Jullie zijn heel stil het gebouw binnengekomen!”, zegt Uitdehaag bij binnenkomst. De burgemeester en wethouder Hennie Huisman zijn te laat, de leerlingen zitten al even te wachten. “We hebben niets gehoord, anders waren we wel eerder gekomen. Want te laat komen is niet respectvol. Wat is dat eigenlijk, respect? Weet iemand dat te omschrijven?”

“Respect is iemand anders behandelen zoals je zelf behandeld wil worden,” zegt een leerling. Dat beaamt de burgemeester. “Probeer anderen in hun waarde te laten. Je hoeft niet allemaal vrienden te worden, maar je hoeft er ook niet hetzelfde uit te zien of hetzelfde te denken.”

Respect is ook andere mensen denken als ze het moeilijk hebben, je aan je beloftes houden, anderen helpen en niet lachen als iemand valt, vinden de leerlingen. “Het is een breed en moeilijk onderwerp. Ik zie jullie hersenen kraken,” zegt Uitdehaag. “Maar begin maar gewoon bij jezelf. Als je ’s ochtends in de spiegel kijkt, bedenk dan maar eens hoe je graag zou willen dat er met jou wordt omgegaan.”

“Misschien moeten we dit vaker organiseren. Elke maand bijvoorbeeld, of eens per twee maanden,” overweegt Uitdehaag. “De Thijsseschool stuurde na het Nationaal Schoolontbijt van vorig jaar, toen de Kompasschool op het gemeentehuis ontbeet, meteen een mailtje dat zij dit jaar graag wilden komen ontbijten. Voor de kinderen is het leerzaam om in het gemeentehuis te komen en zo’n gesprek is waardevol.” Wethouder Eric Hercules, die binnen is gelopen om de kinderen te begroeten, knikt instemmend.

Tijdens het Nationale Schoolontbijt eten leerlingen van Nederlandse basisscholen met z’n allen op school. In veel gemeenten wordt een schoolklas op het gemeentehuis uitgenodigd, Texel is één van de 270 gemeenten waar basisschoolleerlingen en burgemeester elkaar troffen.

De Week van Respect is een jaarlijks terugkerende themaweek die dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvond. Het doel van de week is om lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie bespreekbaar te maken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding