Afbeelding

Handhavingkwesties: politiek of niet?

Laatste nieuwsberichten
De gemeente maakt een inhaalslag met handhaven. Dat levert soms verontwaardiging op. Overtreders vinden dat ze er, na een lange periode van gedogen, op hadden mogen vertrouwen dat de gemeente niet meer zou handhaven. Die verontwaardiging leidt er toe dat handhavingszaken door raadsleden worden geagendeerd, terwijl die zaken volgens het college van B&W niet in gemeenteraadsvergaderingen thuis horen.

Het college riep de gemeenteraad daarom op om terughoudend te zijn met het politiek maken van handhavingszaken (zie ‘gerelateerde links’). Volgens het college wekt het agenderen van zo’n zaak in de raad onterecht verwachtingen bij overtreders en gaat er een precedentwerking van uit: als het helpt om te agenderen, zal dat in de toekomst vaker gaan gebeuren.

B&W stipten nog een ander heikel punt aan: gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar, maar handhavingszaken zijn aan privacywetgeving gebonden. De verantwoordelijk wethouder kan en mag de gemeenteraad daardoor geen details geven over een zaak.

Handhavingszaken zijn juridische aangelegenheden, vindt het college, geen politieke. De redactie is benieuwd naar uw mening. De stelling is: ‘De raad moet zich niet bemoeien met handhavingszaken.’ Stem deze week in de poll.

B&W: “Maak handhaving niet politiek”: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063770/