Archeologiedag: belangstelling voor Texelse geschiedenis?

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Woensdag 11 Oktober 2017, 17:16 uur
1243 x bekeken
Op zaterdag 4 november wordt in De Wielewaal in De Waal de Dag van de Texelse Archeologie georganiseerd.


De archeologie van Texel heeft jaren in de luwte geleefd, meldt de organisatie. “Mede door de fraaie vondsten uit het Palmhoutwrak bestaat nu veel meer belangstelling voor erfgoed en archeologie op Texel.” Ook de eerste open dag bij de archeologische opgravingen op de Groeneplaats kon dinsdag op ruime belangstelling rekenen, evenals de doorgraving van de zeedijk bij gemaal De Schans in mei van dit jaar (zie ‘gerelateerde links’).

De organiserende partijen - de gemeente, Kaap Skil, Duikclub Texel en de Historische Vereniging - hebben daarom de archeologiedag in het leven geroepen. De redactie is benieuwd of er onder de lezers van Texel-Plaza inderdaad behoefte is aan een dergelijke dag. Stemmen kan de komende week in de poll.

Op de Dag van de Texelse Archeologie zullen archeologen en (duikende) amateurarcheologen over hun onderzoek vertellen. Alle onderwerpen van de Texelse archeologie komen aan bod, van de prehistorie tot de middeleeuwen, de VOC-tijd en de Tweede Wereldoorlog.

Er worden twee nieuwe publicaties gepresenteerd: Duikclub Texel heeft het onderzoek naar het Schervenwrak afgerond en dit vastgelegd in een boek en een belangrijk deel van de nederzetting uit de late prehistorie aan de Beatrixlaan in Den Burg is te boek gesteld.

Er zullen (onderwater)video’s en korte presentaties te zien zijn en het is mogelijk om zelf gevonden objecten door deskundigen te laten determineren, maar de kern van de dag is een dialoog tussen archeologen, zoekers en vinders. Binnenkort wordt het definitieve programma bekend gemaakt.

De toegang is gratis. De dag duurt van 10.30 tot 16.30 uur.