Michiel Bartels toont het gevonden aardewerk. (Foto's: Eva Groot)
Michiel Bartels toont het gevonden aardewerk. (Foto's: Eva Groot)

Veel belangstelling voor vondsten Groeneplaats

Laatste nieuwsberichten
Het archeologisch onderzoeksterrein op de Groeneplaats werd dinsdagmiddag opengesteld voor publiek. Vanaf 16.00 uur konden de archeologen op veel belangstelling rekenen.

In groepen werden de geïnteresseerden langs de opgravingen geleid. Er was uitleg over onder meer de diverse gevonden waterputten, over de huizen die in de zeventiende eeuw gebouwd werden en tot de fundering waren afgebroken ten behoeve van de bouw van het gemeentehuis eind jaren 60, en over de scherven uit uiteenlopende periodes, die in alle lagen werden gevonden.

Ook kon men een kijkje nemen bij het schoonmaken van het gevonden aardewerk. De archeologen stuitten op onder meer Fries en Engels aardewerk en Delfts Blauw. Van alle vondsten worden foto’s gemaakt en de materialen en beelden worden opgeslagen in het archeologisch depot van de provincie Noord-Holland in Castricum. Michiel Bartels van Archeologie West Friesland hoopt dat naar aanleiding van het onderzoek ook op Texel een expositie kan worden ingericht.

Vanaf woensdag gaan de archeologen dieper graven. Onder het vierkante vlak naast Oosterhof Wonen, dat nu nog niet is afgegraven, hopen zij een waterput te vinden. Onder de huidige opgravingen hoopt Bartels materiaal uit de Middeleeuwen en de Prehistorie uit te graven, waaronder de ringburgwal (zie ‘gerelateerde links’).

Bartels meldt dat de opgravingen zeker de volle zes geplande weken in beslag zullen nemen. “Zeker als we meer granaten vinden (zie ‘gerelateerde links’), waardoor alle werkzaamheden stilgelegd moeten worden, kan het onderzoek meer tijd kosten.”

Een kijkje nemen bij de opgravingen kan dinsdag nog tot 19.00 uur. Over twee weken zal opnieuw een open dag worden georganiseerd, waarop de archeologen materiaal uit de Middeleeuwen en Prehistorie hopen te kunnen tonen. De exacte datum zal te zijner tijd op Texel-Plaza worden gepubliceerd.


Granaat gevonden bij opgravingen Groeneplaats: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063657/
Vrijwilligster Annette van Boven maakt de scherven schoon.
Er werd onder meer Delfts Blauw en Fries en Engels aardewerk gevonden.
De archeologen struinen de grond laagje voor laagje af.
Er werden op de Groeneplaats meerdere waterputten gevonden.
Uitleg bij de tekeningen en foto's van het centrum in vroegere tijden.