Ferry Zwanenburg overleden

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Woensdag 13 September 2017, 11:45 uur
3366 x bekeken
Ferry Zwanenburg uit Den Hoorn is dinsdag overleden.

Zwanenburg werd op 13 november 1922 geboren in Velsen. In de oorlogsjaren kwam hij als onderduiker naar Texel. Hier leerde hij Annie Troost kennen. Twee jaar geleden vertelde hij hierover in een interview met Texel dit Weekend het volgende:

“Toen ik in 1944 op Texel arriveerde, ging ik werken bij Paal 9. Daar was een schuurtje met drie jongedames die aardappelen schilden, waaronder Annie. Toen mijn werk gedaan was, vroeg ik mijn baas of ik ze mocht helpen. En zo begon het. Annie en ik zijn drieënzestig jaar getrouwd geweest en daarvoor hadden we vier jaar verkering. We hebben een fijn huwelijk gehad.”

Zwanenburg werkte veertig jaar bij Bakkers ijzerhandel in Den Burg. In 1946 werd hij secretaris van voetbalclub ZDH. Daarna was hij zo’n 25 jaar lang voorzitter en vanwege zijn vele verdiensten voor de club kreeg hij later de titel erevoorzitter. Hij bleef tot op hoge leeftijd de trouwste supporter van de club en sloeg eigenlijk geen wedstrijd of activiteit over. Die grote betrokkenheid werd binnen de club erg gewaardeerd.

Zwanenburg was ook op vele andere vlakken actief. Zo was hij de eerste voorzitter van de Hoornder dorpscommissie. Verder zette hij zich vijfentwintig jaar lang in voor de Kerkenraad en was hij onder meer lid van de Texelse Sportraad. Ook was hij betrokken bij de wekelijkse rommelmarkt.

“Ik was nooit thuis”, zei hij over zijn vele activiteiten. “Maar ondanks dat ik zes bestuursfuncties had, stond mijn vrouw altijd achter me. Ze was altijd positief. Als ik weleens van een vergadering terugkwam en er waren problemen, dan sprak ze me toe en zei ze: ‘Gewoon gaan slapen, morgen zie je de wereld weer heel anders’.”

Zwanenburg kreeg vanwege zijn verdiensten gouden spelden van ZDH en de KNVB en een zilveren Ridderorde voor het vele vrijwilligerswerk dat hij voor Texel heeft gedaan. De grote zaal in dorpshuis De Waldhoorn draagt zijn naam.

“Ik ben een dankbaar en rijk mens”, zei Zwanenburg in het interview met Texel dit Weekend. “Ik heb altijd zoveel fijne mensen om me heen gehad.”

Ferry Zwanenburg is 94 jaar oud geworden.
Reacties (0)