Het KNMI waarschuwt voor de verwachte eerste officiële herfststorm.
Het KNMI waarschuwt voor de verwachte eerste officiële herfststorm.

‘Exceptionele’ wateroverlast; herfststorm op komst

Laatste nieuwsberichten
In het centrum van Den Burg werden diverse panden maandag na 18.00 uur door de aanhoudende en plots extreme regenval getroffen door wateroverlast. De brandweer rukte uit om het water weg te pompen.

Onder meer bij De 12 Balcken in de Weverstraat was men in de weer met emmers en een waterstofzuiger (zie ‘gerelateerde links’ voor het filmpje op de Facebook-pagina): “Het water gutste naar binnen”, aldus eigenaar Co Vermue. “We zitten dan in het lage deel van de Weverstraat - zo erg hebben we het niet eerder gehad. Er stond een laag water van 10 à 15 centimeter: de hemelwaterafvoer kon de hevige regenval niet aan.”

De gemeente sluit zich aan bij Vermue: “Het betreft een uitzonderlijke situatie, dit is niet eerder gebeurd”, aldus een woordvoerster. “De brandweer heeft het water keurig weggewerkt.”

Ook elders ondervonden mensen last van de ernstige regenval. Naar aanleiding van de wateroverlast heeft het bestuur van Winkelhart Texel met spoed een gesprek aangevraagd bij de gemeente. “Winkelhart hoopt in het gesprek tot een oplossing te komen, die herhaling van zo’n situatie tot een minimum beperkt”, meldt het bestuur.

Het blijft nog even nat: volgens de meteorologen regent het nog de hele week en wordt woensdag zelfs de eerste herfststorm verwacht. Het KNMI waarschuwt: “Woensdag wordt een onstuimige dag. De westelijke wind neemt nog verder toe. In de ochtend en middag is er langs de kust grote kans op een westerstorm, 9 Bft. In de kustprovincies zijn zware windstoten rond 90 km/h mogelijk, dieper landinwaarts ongeveer 75 km/h. In de avond neemt de wind van het zuidwesten uit af. Verder regent het in de ochtend.”

“Woensdag veel regen en storm, kracht 9, met zware windstoten. Later op de dag iets afnemend”, meldt ook Texel Airport.

Volgens de gemeente zijn voorzorgsmaatregelen voor woensdag echter niet nodig. “Het betrof maandag een exceptionele situatie. We wachten woensdagochtend af en kijken dan of actie ondernomen moet worden.” Bij De 12 Balcken bereiden ze zich wel voor: “We wachten af wat er gaat gebeuren, maar zetten uit voorzorg wel een paar zandzakken neer”, aldus Vermue.

Video De 12 Balcken: https://www.facebook.com/debalcken/videos/1530754116984462/
Foto's: Inter Visual Studio / Marcel Winter
Afbeelding