Afbeelding

“Situatie rond ziekenhuis Den Helder zorgelijk”

Laatste nieuwsberichten
De colleges van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen hebben onlangs een brief gestuurd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers in verband met de situatie omtrent het ziekenhuis in Den Helder.

Als het ministerie niet vóór 1 oktober met miljoenen euro’s op de proppen komt, zullen acute verloskunde en spoedeisende hulp bij de Helderse vestiging van Noordwest Ziekenhuisgroep per 2 januari 2018 verdwijnen (zie ‘gerelateerde links’).

D66 vroeg zich af of de gemeentebesturen reeds gezamenlijk actie hadden ondernomen. “De colleges hebben gezamenlijk om garantie van het zorgaanbod gevraagd”, meldt burgemeester Michiel Uitdehaag hierop. “Hiervoor is op 29 augustus een brief gestuurd. Daarnaast willen de gemeenten in gesprek met de verantwoordelijke partijen – zorgverzekeraar, ministerie en de raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep – om te komen tot een duurzame oplossing voor de zorg op locatie Den Helder.”

“De situatie rondom locatie Den Helder van de Noordwest Ziekenhuisgroep is zorgelijk”, vervolgt Uitdehaag. “Dit wordt veroorzaakt doordat de zorg op deze locatie sterk verlieslatend is. Het beperkte zorgvolume en de, vanwege specifieke bereikbaarheidsnormen, verplichting om spoedeisende hulp en acute verloskunde aan te bieden, brengen een financieel vraagstuk met zich mee. Het ziekenhuis heeft aangegeven dat zij deze zorg zullen moeten beëindigen als ze de onrendabele kosten voor het beschikbaar houden van deze zorgvormen niet gecompenseerd krijgt. Dit baart de colleges in de Kop van Noord-Holland zorgen.”

In de brief verzoeken de gemeentebesturen de minister “met klem” om samen met het ministerie, de zorgverzekeraar en de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep alles in het werk te stellen om blijvend goede spoedeisende hulp en acute verloskunde op de locatie Den Helder te bieden. Om de voortgang van het dossier te bespoedigen, nodigen de burgemeesters de partijen uit om samen in gesprek te gaan. “Wij vertrouwen er op snel garanties te krijgen over het aanbod van acute zorg op de locatie Den Helder. Naast het belang van goede zorg voor de inwoners van Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel en al haar bezoekers, mag het duidelijk zijn dat het ziekenhuis als grote werkgever van groot economisch belang is voor de regio.”


Ziekenhuis dreigt acute zorg te stoppen; minister boos: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063418/2017-09-09/