Afbeelding

Zwemvaardigheid belangrijk voor alle nationaliteiten

Laatste nieuwsberichten
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) pleitte vorige week voor zwemles voor asielzoekers, of op z’n minst voor informatie over de gevaren van water. De aanleiding was het overlijden van een zestienjarige Syrische jongen in het zwembad van Venlo. Twee jaar geleden verdronk een eveneens Syrisch meisje in Rhenen tijdens zwemles.

Op Texel zijn geen speciale zwemlessen voor asielzoekers, vertelt March Heijnen van zwembad Molenkoog in Den Burg. Wel worden er incidenteel lessen georganiseerd voor vrouwelijke asielzoekers op momenten dat er geen mannen in het bad zijn. Vanaf 2018 wordt deze mogelijkheid, in samenwerking met vluchtelingenwerk, structureel aangeboden.

Ook zijn er zwemlessen voor volwassenen die nooit hebben leren zwemmen of watervrees hebben. “Het is voor volwassenen van alle nationaliteiten belangrijk om te leren zwemmen,” zegt Heijnen, “De groep voor zwemles voor volwassen telt gemiddeld zo’n 10 mensen van verschillende nationaliteiten. Sommigen willen een diploma halen, anderen willen alleen van hun angst af en hebben aan een paar lessen genoeg. Voor hen vinden we een diploma minder belangrijk dan voor kinderen. Voor hen is het belangrijk om in elk geval een A- en B-diploma te halen. Het liefst ook C.”

Het zwembad heeft geen actief wervingsbeleid, maar attendeert kwetsbare zwemmers wel op de lessen.