Foto: Judith Ploegman
Foto: Judith Ploegman

Alle kinderen op zeezwemcursus: wat vindt u?

Laatste nieuwsberichten
Het is de keerzijde van zomers aan zee: zwemmers die in de problemen raken. Op 6 augustus overleed een Duitse man die in Kijkduin in een onrustige zee in de problemen kwam (zie ‘gerelateerde links’). De man, zijn vrouw en zijn twee kinderen moesten uit het water worden gehaald door de reddingsbrigade. De Duitser was bewusteloos toen de reddingsbrigade het strand bereikte en stierf later in het ziekenhuis.

Er kwamen dat bewuste weekend veel mensen in de problemen doordat de zee ruig was. Maar problemen ontstaan niet alleen bij ruige weersomstandigheden, juist ook een spiegelgladde zee op onbevangen zonnige zomerdagen kan verraderlijk zijn. Muien, haaks op het strand liggende geulen, veroorzaken een dusdanig sterke stroming dat er tegenin zwemmen zinloos is. Zwemvaardigheid komt op dat moment ook niet van pas. Kennis wel: met een mui moet je je mee laten voeren tot je de stroming voelt veranderen.

Stroming wordt per definitie vaak onderschat door badgasten. Aflandige wind kan zwemmers onverantwoord ver laten afdrijven, kinderen hebben vaak niet in de gaten hoe ver ze uit de kustlijn zijn geraakt. Ook opblaasbare luchtbedden zorgen regelmatig voor afdwalingen.

Zwemdiploma’s haal je in het zwembad, niet door in de zee te zwemmen. En zelfs de beste zwemmers komen op de zee weleens in de problemen, omdat die grillig is. Meer nog dan zwemvaardigheden is het belangrijk om de gevaren van weersomstandigheden, windrichtingen en stroming te begrijpen. Het ligt wellicht voor de hand om kinderen die op een eiland opgroeien daar van jongs af aan vertrouwd mee te maken.

De redactie is daarom benieuwd naar uw mening over de stelling: Alle Texelse kinderen zouden een cursus zeezwemmen moeten volgen. Stem deze week in de poll.

Drenkeling Den Haag alsnog overleden: https://nos.nl/artikel/2187053-drenkeling-den-haag-alsnog-overleden.html